[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
too close
見條友條頸要左左右右已經有問題
之前賣q左部34 21:9都係呢個考慮,左右睇唔
睇唔到成個mon好辛苦。
同埋oled係唔建議低光用,可能會好閃。
燒唔燒唔係問題,係要收返windows條bar去照顧個mon
我80cm 已經睇得晒啦

WOLED低光都冇PWM閃爍架

換個角度諗用lcd可以唔收task 但照顧唔到畫質
2K普及都有排啦
唔係個個都放到27吋
2k 擺明係過渡性
主流一係1080p一係4k
幾時有1440p份
想買個32吋有4k 既mon 用黎駁macbook air 同ps5 budget 5000內有冇咩推介?
個screen會見到自己,同surface mon啲感覺一樣。
頂得順可以入手
深色先會見到
同埋glossy面D色係好D
想要matte可以加多幾千蚊買pg42uq oled純mon
偏黑色就會見到
同埋個燈亮度高過個mon都會見到
我公司有部 surface pro8,睇桌面可以睇到天花板同燈。
有好有壞啦
磨沙面防反光好D 但有層野係到冇咁通透
睇人
睇21:9有黑邊,睇字幕位見到自己條頸係個字幕入面,好騷擾。
如果係咁 我覺得浪費左
唔燒印,日日都見到自己個印。。。
唯一可以解決到就係暗房,唔開燈減少反射就會改善。
咁驚見到自己
加錢上pg42uq磨沙面啦
就呢點 我覺得pg42uq完勝,雖然好簡單一點。
budget多小小 可以直上
可以望下a90k 半反光面
pg42uq始終冇乜影像增強算法
見到自己同後面,沒等於有印。
燒唔燒已經冇意義。 同埋坐咁近會放大比較明顯
投入去個畫面係好緊要的
睇人
我用磨沙面 mon都十幾年了
覺得光面爽D
電視先會咁
mon好少會做玻璃面
咩影像增強算法都係電視先有
其實設計出來唔係預啲人咁近去睇,文字邊緣問題,反光問題。
apple mon都係光面 都有唔少人中意的
其實光面都係有分反射率
直接同surface pro8比唔太準確
apple在售全部有塗層哦
pro個mon細 同埋可以自己較斜度,避開高光。
不是
apple有得揀光面定磨沙面的
但個玻璃本身係可以減少反光,得佢有哦。
c2反射率都係超低的
同studio display標準玻璃一樣1.2%
nano-texture coating反而睇字冇咁清
really?
for me, unacceptable
apple

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞