[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想問下MSI 係咪唔太好想買隻2xx usd 既27" mon
淨係文書+ 睇下劇
Dell S2723HC / MSI G271CQP 暫時睇呢兩隻好似 定仲有冇其他推介
27gp95r
呢隻睇落唔錯, 但好似冇平到.....
好似同HK差唔多價
咁philips啦 同panel
又有type c
如果夠位建議直上c2/a90k
畫質靚過大部分mon
房一部m9 廳一部c2
我房一部c2 廳一部bu8100
有位放就可以了
原來cooler master 都出mon
仲要係miniled
但香港買好似仲平
巴打想問下MSI 係咪唔太好想買隻2xx usd 既27" mon
淨係文書+ 睇下劇
Dell S2723HC / MSI G271CQP 暫時睇呢兩隻好似 定仲有冇其他推介
知budget有d 低 但真係完全唔打機
話說m9係咪仲有bugs?
同埋較背光分區高果陣仲有冇大光暈 想知fix左未
家陣住係日本冇計
不過想問下C1同C2有啲咩差別?
係日本C1平hkd$2200到
c2整體畫質好d
黑位都好d
唔知大家有冇試過冬天high hertz之下個mon有scanline problem?

我而家部AGON AG273QCX基本上凍嗰陣用唔到144Hz,因為啲scanline犀利到要一排先散
想問轉OLED screen/quantum dot IPS會唔會解決到問題?
又日經題 C2而家邊度最平
唔知佢講嗰個firmware update出咗未
之前減200美金有啲心郁
好多人buy
800鎂斷晒貨
Firmware fix埋d bugs 呢個價贏晒
玩車game 60Hz唔夠, 起碼120以上, 廳用就C2/A90K, 房就Sony INZONE M9, 就算60Hz都好, 低啲嘅response time motion clarity會清少少但冇高refresh rate咁明顯, 但低Hz+太低嘅response time會有judder effect, 即係畫面郁起身一格格咁, 唔流暢, 去到高refresh rate但response time跟唔上=有拖影, 郁得快會blurry, 所以基本上所有mon唔同refresh rate都有唔同嘅overdrive preset去match返
32GQ950-B 同 MPG321UR-QD
睇spec 主要差別係LG可以超頻160hz 同HDR 1000同600 分別
會唔會有好大分別? 價錢上MSI 平好多喎 成二千蚊
呢兩部個HDR都係唔掂
揀平個部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞