[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#100 第100個post冇人開 & M9好正,但小心中bug

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想問宜家美馬27GP95R 係唔係已經係black friday價?
我見已經係歷史低位, 計埋運費同香港買差唔多價應該係香港買算
買左dell s2722qc
想問個mon 只要一通電就有滋滋聲點搞
雖然好細聲要貼隻耳去mon 底開機位置先聽到

但一著機/轉signal 嗰下會特別明顯大聲 持續一兩秒兩右
跟住又會變返微弱嘅滋滋聲

上網睇唔話內置火牛就有機會係咁
又有人話壞電容
究竟係咪正常?

搞到我而家就算遠離個moon 都形住聽到啲滋滋聲咁
Samsung LS28AG700 Odyssey G7
4k 144hz黎講係咪算唔錯
依度好似相對無乜人提依隻
27" 多數都係27GP950 / 27GP95R / M9 / M28U / VG28UQL1A
我用緊,我覺得幾好不過我比較眼殘
無記錯三星呢隻4k 144同M28U VG28UQL1A 同一個群創panel 只有些微差別 推唔推介都跟另外兩隻睇就得
上網見到VG28UQL1A冇連盒冇連線3千幾,人地d電腦網清貨
係咪唔好諗即刻屌左先
有調校差異
三星對非高階mon通常好hea
咩意思
Thx, LG 色彩比TUF好,開心使用中
陳列品都咁貴
佢list左係度幾日,每隔一陣就減一減
已經減左30%
我同你處境差唔多
依家買2k好快就被淘汰 4k 144又唔夠爽
決定等多等貴啲都買4k 240hz或以上
不嬲都係
睇下係玩咩fps
一係360hz 1080p
一係2k 240hz
咁都三千,唔抵
144Hz玩fast pace fps game係絕對唔夠, 打底240Hz最好360Hz+, budget唔多就買360Hz Fast IPS, 3000蚊左右, 我前幾個post有list過幾隻喺#1, 開呢個post條仆街del撚咗

1080p:一律建議買360Hz IPS, 平靚正對比度高, rise time快過TN, 非職業FPS選手/頂尖玩家唔使追TN, 自問打到亞洲ser前幾十都係用IPS

AW2521H: 綜合嚟講最好,色超準OD調較好,開extreme嗰檔都幾乎冇visible ghosting, 但冇gamma同sharpness setting, 另外有Nvidia reflex latency analyzer, 可以check完整system latency, wistron代工(穩陣,造功好),但要喺amazon買,得30日俾你退換
~USD$380

PG259QN(R):信仰, OSD有gamma同sharpness較,有R就多個枱夾同堆nvidia reflex latency analyzer, 前幾日amazon QN賣300USD
~USD$300-400

Viewsonic嗰隻XG251G現時應該最平, 而已佢遲出, 我估用嘅應該係新嗰塊panel(唔會同舊嗰啲差太多), reponse time快少少咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞