加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
都係個句,你自己去睇埋其他鄉村省,睇下個數又係咪真係差好撚遠囉
同埋大城市收入高d,但樓價物價亦係高d
移民一定仲賺得多
35k已經頭10%

香港有啲料25已經有
駁唔到啦樓主
回應左啦
我成個post都冇講香港物質生活好過加拿大好多、收入高好多
以為post張圖秒左我,但我根本唔係想表達依樣野
講客觀數據就發矛
日日喺移民post吹奏嗰時就當事實

講一個地方中位數只係叫人考慮多啲
揀地方都要計好數
唔係好似連登咁外國就好好好好好
伊甸園咁樣
樓主係小學雞新香港人唔好怪佢啦
過到去其實係預左推倒重來
大城市無論邊度都要面對生活成本高嘅問題
特別係而家通脹越黎越勁嘅時候
所以一定要衡量清楚 做足功課 知道自己點解要過去
比定啲心理準備
移民議題你講真話就預咗比連登仔屌死啦
我哋從來唔接受客觀數據嘅
未見過人話搵到好多錢 除左特定行業例如石油Big tech暴利
我唔識既野我係會認真去搵資料
正常我開post既數據都係官方數據一樣,唔會唔知扮識
真心想問下,加拿大係咪好多地方都係搵少一半但住大一倍?
你除左識話我小學雞仲識d咩,係咪以為咁就攻擊到我你知唔知其實我一d感覺都冇
以我認知淨係知道啲人會幻想係外國生活環境好咗好多,返工唔使咁辛苦,而唔係一味淨係講物質生活要物質生活點解我唔留喺香港
9k,即係移過去既都要期望自己只係搵依個數
未計依個數係有一班做左差不多10年野既30頭人士拉高左
而移民過去好多人都係由0重新開始
變相稅後收入係極有可能連18.9k都冇

絕對支持移民,但係移之前真係要有心理準備,份糧都唔夠你租屋同生活費

原段cap你第一個post

屌你柒左咪認囉,以為搵到個數話人地人工低
咁撚大段話個邊搵得少 生活都唔夠

屌而家話無講過
咁我唔明啦
人工一樣,物價個邊低少少
做乜鳩打咁鳩大段野話個邊唔夠生活?
咁好心
講左係香港仲唔夠先丫嘛

好似你咁諗咪令到啲人過到嚟唔敢搵好工 以為一定要做超市做零售 expectation唔好咁高我認同,但都唔好咁低
日本樓供3代人

外國18歲就搬出去住

鬼佬好懶,工作能力廢

香港人工作能力世一

外國人父母子女間親情淡簿,華人重親情 (中化講既)
啲人睇清樓主講咩先啦
外國物質生活係一定冇香港咁豐富
有幾多外國人會個個月去staycation,一年去3次日本先…
因為去得外國嘅人大多數係concern生活質素多過人工我要搵錢點解唔留喺香港
如果要講人工我唔知加拿大有咩好討論
「份糧都唔夠你租屋同生活費」想問依句有咩問題?你答左我先
同埋就算我想講加拿大收入係低,所以移民前考慮清楚
又點樣等於我係變相講香港收入高d,所以唔好移民?
你係咪連基本邏輯都未學過?我話A差,點樣推論到我一定係講緊B好?
乜嘢叫鄉村省?講嘢都唔清唔楚
你自己都識講大城市,大城市應該同咩比較?
我睇你連加拿大嘅大城市都未知邊幾個
樓主真係大陸仔嚟
牛排勁有牛味 牛奶未過水 M字頭雪糕平過香港幾廿倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞