加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
有無英國數據分享
我身邊真係有人係咁
不過你又會話你身邊d人又唔係咁
口同鼻講架姐
由此到終我都只係講緊一個事實「25-34歲既人係加拿大稅後收入中位數18.9k,移民過去既要有合理期望」
然後就比你地拉哂去講其他野
呢排多左好多呢類型既post
Pr 以為咁就可以令到少d人移民
如果真係有 d on9 移民都唔撚計好數做好 research 你就友佢地去死啦
2020 開始 2年升4 5 成 cls
而家加息睇佢冧唔冧

不過加拿大打算大幅加大移民配額
而家又多香港人走難嚟
大陸人經過上海封城又開始想潤
加上呢度啲人做嘢慢,起屋又慢
啲人移民離離去去都剩係識去 Van 同 Tor
跌完都長遠睇升
香港中位數呢?
希望你唔係講緊我
依個表我覺得好好既係,係可以考慮埋自己收入有幾多既時候,可以換算返係香港既話大概又係過緊咩既生活
例如係香港搵到50k,去多倫多過相似既物質生活就起碼要搵到41k
都係嗰句啦,你唔識咪搵多啲數據support你自己,你淨係揸住人均收入一個data就可以得出“分分鐘租同生活費都唔夠畀”既結論,然後人地問你其他理據你就問返人轉頭,中學present都fail你啦
有無諗過本身係加拿大既香港人
唔想咁多香港人過嚟
身邊識幾個上年嚟係咁諗
呢個post啲人咩事,樓主貼數字就妄想佢喺度踩加拿大

走之前要諗清諗楚係常識,不過真係見唔少人連呢個常識都冇。一入啲加拿大生活post搵工post就知唔少人都愁緊搵唔到搵到工/份糧儲唔到錢。去加拿大唔係為錢唔代表唔使面對錢既問題,有幾多人香港搵兩萬要自己租樓住?

加拿大樓市呢十年係漲得好快,自己行轉reddit睇下,local都講緊household income冇150K根本上連樓都買唔起。
唔知你係曲緊定點
但係一大班人連owp都唔撚識填只係識問人既時候
我真係會相信有人係會零準備 / 唔做功課
你又識好多人唔計數就移民呀 ?

你同樓主應該係朋友
香港人真係命苦

係多倫多如果同朋友夾三房市中心都係一人7000,做m記都住得起
笑死
友佢地死啦咁

你幫人地老母湊仔 ?
樓價呢
無追晒post, 呢點唔知了
但如果單純係remind 未移既人
要諗清楚自己係咪會適應到呢點,
我自己都認同咁做係合理既

但都老實講, 當你捱過頭幾年,
工作生活上上晒軌道之後,
收入同物質生活上既體驗我覺得都係會拉高番
窮果d真係會
一係食junk food食得唔健康
養成家唔得養自己絕對得

香港你做audit搵四萬蚊都養唔到成家人啦

冇七萬蚊港紙真係好難一條友養一家四口
好多留係香港都係萬幾蚊牛工,不如出去闖下
但你都無講到個期望係咩哦
期望18.9K等於香港18.9K, 定189K, 點樣合理期望先, 唔比較翻香港單純話果邊揾唔多有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞