加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
喺度開 account 可以寫香港地址?

我都係諗住喺香港用 HSBC 轉過嚟
搵得一百萬一個月果啲人你估佢無腦咩
做任何野都係佢選擇既姐
你唔去搞咁多野 乖乖地好似啲藍絲又捐錢又送生果去狗總直頭有埋免死金牌添啦

我個重點係搵得一百萬一個月既人要適應係香港生活落去的確係恣意過係加拿大

你要自由要反共咁咪去加拿大
去完係要接受當地既收入會少過香港
佢有父幹冇計屋企太窮down payment 係大問題。做多幾年野再睇下點。反正我27算係後生掛
Alberta 先係王道,三四百萬港紙就有間二千呎house,搵萬幾蚊有咩問題?

返office 工hea 做Mon to Thu放4點
Fri 多數早走同同事去吹水飲啤酒
放假揸半個鐘車就去到國家公園

人生
中肯

香港跌watt 跌得好快
你去問下佢地如果有得揀/有錢既會鐘意國內遊定全世界周圍飛囉
我又無話佢地好難完出國旅行 只係無香港人咁容易姐
香港人近有近飛 遠有遠飛 一年3-4次都好基本
巴打係 Alberta 邊度?

我有親戚喺 Calgary 去過探佢哋幾次
唔係好頂到一年8個月冬天

不過 AB 冇 pst 係正嘅
全世界都係 唯獨腥肛倒跌

數據唔會呃人
無錯
係,要問你3年內地址
加拿大有乜福利?
所以外國人唔興買樓
最緊要係人地稅後 = 我地稅前.

但個稅就好緊要, 係香港交完當跌左, 拎黎起三跑大白象科興玩抗疫
保險醫療要自己再買

加拿大食稅深, 但交完, 你將來既醫療, 生仔, 老人福利係會保障你生活
人地交完既稅, 唔係就咁跌左出去架.
唔好用香港個套簡單扣走當唔係自己錢就算先得架

卾D 都要計呀樓主
只係唔同玩法。

喺加拿大(特別是喺溫哥華更方便)搭郵輪去美國同加勒比海,玩一個星期,包食包住,揀啱時間訂千幾蚊加紙都有,平民百姓玩意。

仲有加拿大人興去古巴同墨西哥渡假,陽光海灘最啱,唔一定只國內road trip. 雖然喺加拿大兩大城市溫哥華同多倫多唔使一個鐘就可以揸車過境美國。
可以玩得幾多次都會悶架
你叫班港豬北上幾次都會悶轉飛下日本歐洲
加拿大所有車厘子味嘅嘢
最後食落都係藥水味
香港地 同樣租金咪租緊300幾尺囉
人地依個租金500-700尺 有會所 有健身室游泳池 包車位 香港冇2皮幾都冇同等質素啦
不過交同香港一樣租,地段同景咁大分別。。而家叫我番香港住豆豉咁細,真心住唔到。。
你係咪未租過屋😂同樣價錢 香港租300幾尺 乜柒都冇 加拿大租緊5-700尺 有會所 有車位喎
唔同cruise, 唔同行程,有唔同體驗,喺北美搭過十幾次cruise係好普通既事, 幾十次大有人在, 點同上深圳比。

溫哥華去歐洲9個鐘 flight time, 近過香港去喎。
睇住班傻鳩以爲多倫多=加拿大 比tg/youtube老點晒真係好笑 係第個省住幾百蚊 放假去遊山玩水先係真加國生活
主要我你講得誇張左
加拿大物質生活冇咁豐富我同意,我自己都感受到,但都要講差距個程度
如果日本東京係10,香港係 9-9.5,咁大溫大多可能係7-8咁樣。 有冇分別,有分別,但唔係差到第三世界或者類似台狗咁囉
就係貴過
每個月出糧已經扣一大筆稅,跟住4月報稅又要扣一大筆cls
其實美洲係好撚柒大,佢地可以去美國,去麥西哥,巴西,阿根廷,要玩晒都要好多時間
香港可以一年去兩三次日本都係高收入果班,加拿大高收入果班都一樣好高,個統計只係俾班窮鬼新移民拉低左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞