加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
車保貴,以家油價貴左1.5cad 1L,仲有咩因素養車貴
車保通常150-200CAD一個月
但係香港又冇自由
又要食屎做狗仔
意大利男人好多30歲仲住父母屋企
樓主都冇講過同一個收入中位數係選擇去加拿大嘅阻力
你地自己過份解讀樓主講嘅嘢
再問啲問題challenge 人做乜啫
安省等於全加拿大?
屌我直頭覺得比想像中多啦
之前成日聽講稅前稅後差好遠 稅後得好少 原來少都係同香港差唔多
仲要返工時間少啲 食住平過香港
你講大局觀不如話你好明顯無試過寫一份大研究,無試過分析一個議題

你平時有無睇過學術文章?佢地都係定義左自己搵嘅範圍去討論,只要唔over extend同知道研究唔完整個陣唔好寫個強硬結論

一個講香港嘅書即使好全面講哂所有嘢都係要cite其他研究,但其他研究都係做一小部分,一份講經濟,一份講自由,一份講政治,然後有條友歸納哂所有嘢。一份全面討論唔係一個人做出嚟架

樓主討論「物質生活」結論都只係環繞「物質生活」,佢對得住所有學術交流應有嘅考慮

就算係學術文章都係定義好探索範圍,佢提自由會唔會影響到佢物質生活嘅結論?唔會嘅話唔提又有咩問題?再講佢自己都認有其他因素亦無貶低其他因素。

老實講你有無試過寫論文?我覺得「如何探索一個議題」喱件事係任何寫過論文嘅人都會明白

你一係就屌柒埋所有編年史入面嘅citations,鬧佢地唔全面咁分隔議題討論

不過你鬧定唔鬧都係傻鳩
呢到有幾多人好似老鳳咁 當日同人講自己係日本生活得幾開心
你知唔知坐滿移民監後到拎到passport 都仲要兩年
屌 你去到人地國家都唔會投票嫁啦 講自由把撚咩
輸既唔准提,
嬴既要不停loop
嬴晒
少過香港
緊係
唔知你係咪曲線
但自由係無價 唔係下下用錢計
唔少香港ibanker 白領 管理層去到做勞動工作 收銀 掃地etc
心中富有先係真正富有
安大略稅後中位數41000
用24000年租多倫多STUDIO
再交3000醫保
租金佔收入六成 , 生活一樣好快樂

香港25-34月收入中位數20500 , MPF稅後19000
用9000蚊租市區STUDIO
公立醫院包底
租金佔收入四到五成 , 生活好痛苦
西方文化唔會因為你既工種而睇你唔起
每個人都受到應有既尊重

日本都係受西方文化影響先咁尊重av女優

呢一點 其實香港真係好奇怪 話受英國文化影響咁多年 但仲咁多人會狗眼看人低
係香港有
係個到冇?
點做到
香港人大把full pay買完樓打份呢d工都夠養家啦
多倫多
單人studio 9K咋wo
用24000住既屋 起馬一千尺
撚有尊重av女優咩
唐寧街10號就買唔起,就算有錢都買唔到
但係喺加拿大買間屋有幾難?
好似你咁每個 post 5豪咁賺就梗係成世都買唔到,你哋最近仲好似減人工到得番2豪子人仔

你啲同胞有錢少少都諗住點潤,好心你就開吓眼界睇吓呢度啲巴打講而家加拿大樓價係點
唔好咁井底以為話加拿大樓貴就係唱衰加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞