加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
我睇到個post都心諗做乜鳩,啲五毛又走入嚟集體高潮咁

香港收入中位數都係萬八至兩萬咁上下唔係常識嚟咩?

講到發現新大陸咁,唔知以為係逗八千蚊乞食咁嚴峻
我覺得可以先平心靜氣睇下樓主講咩
同埋如果樓主熟路, 可以講下果邊2萬既物質生活香港要揾幾多? 會差好遠?
樓主口腔期淨係得錢?
你岩呀
所以我頭先都有話
講移民post一定要教育醫療生活工作衣食住行政治經濟地理氣候所有野一齊講
又係你話既,去外國生活係考慮埋金錢之外既因素
所以每一樣野都要一齊講,唔可以分開講
分開講就係你有問題、你唔明、你弱智
佢根本唔撚熟路但又要爭住開post
依到毒撚多
邊有機會娶老婆生仔
EI,CPP唔講
你除左話我唔熟仲識講d咩
我唔熟都叫搵到d官方數據出黎
咁你不如都分享下你知d咩
呢樣真

如果唔係父幹 我呢啲第二代移民都買唔起屋
樓主邊敢pin
開得post又規定埋只可以講咩?你當自己共產黨?

咁你真係唔撚識吖嘛我重需要講啲咩想知樓上咪有條link
如果香港過慣高物慾, 成日買野行街食飯,
而過到黎又搵唔番香港人工的話,
我都覺得加拿大呢度既生活會好唔慣

但如果鐘意戶外既話,
加拿大其實真係一個天堂黎

美化一個地方最終只會導致期望可能有落差,
我都同意樓主你所講既論點
睇到呀
網寫係多倫多41k港紙就有香港50k港紙既生活
咁咪好,可以比人知道點樣同香港比較

都係個句
我成個post係講加拿大物質生活未必係好好
但真係冇講過香港就會好好
依個網仲證明左多倫多既生活指數都係低過香港,比人移民又多一樣野可以參考
其實我覺得仲有樣, 你係CA 可以有唔同省唔同市去配合你個收入去生活, 你無錢下下留係大溫熱門地
但香港, 今時今日屯天元都已經唔平, 當然你香港揾錢大陸洗2萬都唔差既
樓主用數據指出一個客觀事實
預計自己搵幾多
租幾多錢樓
有個預算
冇話過自由唔重要
但佢根本打緊稻草人,話好多人冇諗呢啲嘢,當哂移民嗰啲係弱智咁
邊有人淨睇人工,傻的嗎cost of living香港長期頭三,溫哥華多倫多頭十都唔知有無
勁撚多5毛
都唔係既,樓上都好多人好清高
話移民唔係考慮錢,真心佩服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞