加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
唔期望有咩物質生活
黎咗一年
冇咩出街食
買衫都係 Walmart Costco
但多咗空間種花放狗
反而開心咗
呢兩三年d樓價升到黐線
啊sir 放鬆啲 把口生係人到
唉,知道e 幾年係要買,但屋企幫唔到,只可以靠自己,黎緊同女朋友plan 緊結婚生B.想要買遠d ge town house. 我有時都諗我收入都買唔到,都唔知d 撚樣點買2球幾d house
唔睇價錢ge 意思唔係日日出去食好西啊嘛至少我自己成日外賣星期5,6出街食貴野都冇點諗過。。
唔好混淆生活同生存
個個月冇閒錢丶成日要慳住慳住、生活質素好
好多野係香港做就係生存 出左國就變左生活
點都唔係town仔。廿萬人口,有國際機場,又有skytrain

過廿萬人口,已經係 city, 唔係 town, 何況仲 town仔。加拿大冇正式分類,但係你可以參考英國:

如果叫一個廿萬人口嘅城市做town 仔(small town?) 係差咗成10倍,有啲誤導囉
香港呢個數仲要係稅前
未扣mpf 同salaries tax
連登仔就係咁 總之外國就係最好 唔識分析睇下客觀數據
搶就業機會丶推高房價nnono
有邊度返工唔係坐監
各位巴絲大。其實最緊要一樣野就係唔好同香港比。無得比架,黎到你就當重新開始,既然選擇左係度,無論係pro/cons 好,你都要接受。有d 人話,加拿大人工低,true,咁你比人工你唔去silicon valley? 掃地都有8 皮美金,50皮一街都係。講黎冇用架,環境度度都唔同。
差唔多水平 所以都想像到個邊做倉同香港做倉個水平差唔多
如果買舊 townhouse 不如買新 concrete condo, 因為舊 woodframe 隔音保暖差,depreciation 快,多維修

不過新 townhouse 都唔錯,好似 Coquitlam Burke Mountain 啲新 townhouse 又大個景又靚
用嚟自閉或者渡假一流,不過好貴

你講2M幾買 house 嗰啲一定係父母幹
講真 高學歷有技能 出到去都要時間做番起 但追番香港個人工只係時間問題 你本身香港月入100K以上另計
講緊係幾萬蚊果炸

何況係低學歷冇技能 你想人地大發慈悲醒個悠位俾你 人工高齋坐 定點

唔好覺得出左國即刻會發到達要長遠發展既做藍領會係好選擇 考個牌 已經一世衣食無憂
連登仔講民主自由架嘛,錢呢啲咁庸俗既野dont give a damn,更何況連登仔個個人中之龍,去非洲都fg50k
一個人住啊apartment 冇左12000~未計水電媒電話費食、沒車就應該可以、車保險貴到仆街、其實都好汶水
講緊溫哥華
投資一半去左稅吊、萬稅之國
美國你唔係中上果浸 一定唔夠香港搵

香港人工又高 稅又極低 買野唔洗比稅
美國窮人要睇醫生含得撚
10 皮一個月但要奶共
呢到至少80 % 人會奶
問題係你地無offer 姐
總之就隔離飯香心態 踩港黎合理自己既失敗
你肯定得80%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞