加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
去能加拿大嘅都係走頭無路
是旦啦
ON扣咩撚醫保
你住過味
除非你好鐘意dt vibe 或者貪校區近返工
你住過Scarborough或上去North York 已經平一折,2600係租house價,去dt近工半個鐘左右
你係開google map 用香港思維先覺遠
你唔係香港住用香港距離計做咩撚
大多倫多大多數人最後會有架車,車位又夠,唔洗香港咁行落去或者等巴士,所以20km都係好近
或者咁講 多倫多黎計係難上到樓既原因係單位面積普遍大 變相lump sum個金額就高
因為法例上有限定單位面積同房數 大約5百幾呎實用1房1den
實用面積實際上大過香港既5百呎 但同時個則又有小小哂位 好矛盾
2600租house? 你唔喺加拿大就咪鳩噏
而家一房condo都2100
後生去加拿大當做跳板去美國
有料就直接去美國啦
好撚塞屌你
20KM好撚近, 慢慢碌隨時大半粒鐘
你估香港沙田西隧出中環咁快咩
咁易咩 調返轉就大把
我好多同事喺美國拎唔到公司sponsor
焗住過嚟加拿大做
一定好過住係香港成世供間籠屋
你睇條友講嘢就知佢根本唔係住喺多倫多
返工放工highway 401塞到傻
20km係Mississauga同downtown 嘅距離
我啲同事住Missi返工一定唔會揸車 一定係搭go train
吓我日日渣401 markham去MT wor
非洲先冇所有野都係進口邊會平 物價最高嘅城市有非洲國家嘅首都
個人覺得唔應該計返做港紙
應該計嘅係香港份人工同香港生活成本對比
加拿大人工同加拿大生活成本

香港話就話中位數20K左右
但係大把工低過16k
加拿大就唔清楚有冇巴打知道
我稅前都係得五萬加紙年薪 不過都夠我租house 出入揸車 所以… 睇你人生為乜囉 只要唔係年年換iPhone我覺得夠
之前啲post 都見好多話自己一到步已經搵80-90k 年薪
btw 401係封咗express lane先塞到傻即
之前就算peak hours渣無咁塞
TN有好多人落去所以加拿大留唔到人,公司sponsor 係美國working permit 問題,TN 就避開左呢個問題
上連燈勿認真
咁香港搵完過去洗會好啲?
假設你係叻人,係香港搵3,4萬個月
可以見到依一班人稅後收入中位數得18.9k,即係移過去既都要期望自己只係搵依個數

香港個入息中位數夠係 18000
唔通個個又期望自己搵呢個數咩
Realistic d 睇下 linked in / glassdoor
自己既學歷、能力、行業搵緊幾多
你可能落地唔會搵得返本行
但唔代表你一世都會做餐廳做執貨無得上流 ga 嘛
有fd舊年飛左過去
有學歷係加拿大搵銀行做front都唔難
不過人工好似都唔高
物價樓價貴得過香港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞