加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
以下數據全部係港元月入
25-34歲總收入(安大略)
Top10%:$43.3k
top25%:$31.4k
平均:$24.2k
中位數:$20.7k
bottom25%:$12.9k

25-34歲稅後收入(安大略)
Top10%:$35.7k
top25%:$27.0k
平均:$20.7k
中位數:$18.9k
bottom25%:$12.3k

有興趣可以自己撚下https://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2021/dp-pd/dv-vd/income-revenu/index-en.html

最多會移民過去既年齡層應該都係25-34歲
可以見到依一班人稅後收入中位數得18.9k,即係移過去既都要期望自己只係搵依個數
未計依個數係有一班做左差不多10年野既30頭人士拉高左
而移民過去好多人都係由0重新開始
變相稅後收入係極有可能連18.9k都冇

絕對支持移民,但係移之前真係要有心理準備,份糧都唔夠你租屋同生活費
如果ff移左民物質生活好左,只可以講一定會失望
發現新大陸
加拿大並唔係好似啲人咁講咩做份收銀都養到全家
畢業至30歲,係香港搵唔多,咪去試下咯。

30歲後準備三年跳兩級咁梗去嗰邊會差啲咯
溫哥華啲樓都唔平 佢地點買
18K 係個到夠養全家架啦,咩都平過香港
都話外國租樓好平
你想比較香港定係英國?定係想表達中位數係加拿大生活唔到…
單拖就真係辛苦少少,如果同人夾租/同另一半一齊去會好好多
好多人aim passport 姐
就算搵到一百萬一個月係香港 你見到警畜唔洗驚?
香港輕鬆50k做咩過去受苦
加拿大做超市都好過留港做I bank
起碼有自由
係咪又日日食牛扒 食牛油
多倫多 溫哥華 租要$2000~2300 佔左人工一半
2019年腥港人:
自由無價 不自由 毋寧死

2022年香港人:
唔打針你養我呀?
啲偽人為錢奶共真係好睇唔起
樓主收咗幾多錢抹黑?
但係ontario勁撚大 有好多城市係低收入收支出 要比較應該係只用toronto data?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞