加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
之前有得抽綠卡個陣其實中簽率都唔低H1B 你讀Stem 學科你個人唔差,其實唔會搞唔到。拎完加籍再去又得個人唔覺得加拿大生活差過美國,有去過個邊做3個月intern
同香港中位數咪差唔多
有咩特別
事實上我識人係dse 5科合格過黎學整車,整下整下而家到埋整車行partner可能仲賺得多過我

建議你地咩學位/master 唔專唔好讀,黎bcit 讀是旦專業技能ge 野都fatfat.水電整飛機/車冇一個窮
冇人叫你走去住市中心/華人聚居地
成班支蝗同港豬一齊推高個租,互bid
你望吓另外一個post,預繳講到冇問題
根本係攬炒
唔識答呀? 你答我回流為咩

為左住豬欄,為左啪針,定係共同富裕

冷嘲熱諷好容易,不過睇嘅人唔係弱智,你講野冇內容就自然冇人理你
有五毛好快啲收,黨都就快冇錢出糧,你咁低質好快俾人踢走
Sor 冇追晒你的回覆,我都係啫住你話回流果句
師兄岩岩訓醒?
柒咗就認啦 on9 仔
又係你條柒頭話 Richmond 唔係溫哥華隔籬個 town/city
又係你條柒頭話 Richmond 係溫哥華嘅一個區
以上都係錯

你條死柒頭仲無知到話 Richmond 係溫哥華最貴嘅一個區
其實 Richmond 係 metro Van 入面樓價唔算貴 Van city 入面好多區都貴過 Richmond
溫哥華西區更加貴過 Richmond 多多聲

如果根據你條 on9 個世界觀 metro Van 係一個 city, 而各個 cities 係 metro Van 一個區嘅話 最貴個區係 West Van, 絕對唔係 Richmond

去一個地方真係未必要熟讀風土人情歷史地理
但喺唔熟嘅情況底下唔好衝出嚟柒 話人錯
加拿大而家要冇乜華人聚居嘅地方 真係可能要 去到 Yukon Prairies 呢啲地方
不過我一早買咗屋唔洗租 係到頂爆市

不過望住自己長大嘅地方 就算有屋
但係自己間屋由細個30萬加紙升到300萬
再要用差唔多價錢買間新嘅
都咪話唔心噏
咁不如話留港未走嘅都係5毛
得香港供樓要俾息?
但真係得香港供樓有利息回贈
有錢洗撚理呢啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞