加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
根本唔係人買
樓價拍得住香港
多倫多依家又係貴到仆街
香港當你一個人搵中位數20k
自己住會點
當你1萬蚊租強姦冇左1k 得番9k 衣食行洗費都冇撚左5,6k
未計有咩頭暈身痛

反而係加拿大就算唔夾租 自己一個唔驚仆街住basement 反而真係隨時質素仲好過香港好多
咁依家用返頭先巴打個網計啦不如
租金12.5k
食野餐餐屋企食,一個月3k
住屋其他開支1k
交通500
18.9k得返1.9k
咁如果你咁講,又真係唔係唔夠比既
真心唔少i banker, 醫生, 政府行政級過去做收銀,廠
個邊唔同香港比較文化
藍領工好受人尊重
有齊呢4樣野係咪自動會飽
咁自己就實得嘅,係餓唔死同住share house咁囉
來緊幾年熱門城市都升啦我睇
大陸無救生艇, 要潤果班本身就唔缺錢, 係幾時潤姐
覺得香港人走難主因, 租已經貴咗了
share house一定

一千一百蚊加紙住緊成個basement 700呎,分開門口入

我冇咁上進啦,揀係markham住平好多
香港稅前中位數係15k喎
上面好多acc自high緊
12.5好多都係近市中心地方
住遠d 租平d 有車出入 已經唔同
雖然果邊d 車保都有d貴
正負評比例同留言差咁遠既
得罪講句
點解咁多人咁大反應,隨時係因為佢地咪就係個班去左加拿大原來物質生活差左好多,又唔敢去呻怕比人笑既個班人
依家個post正正係講中左佢地弱點

如果我係加拿大搵到兩餐生活得好好睇到依個post根本唔會有咁大反應
因為知道樓主講既,唔係自己身上發生
仲會好開心原來自己搵錢多過咁多本土加拿大人
唔係話發達嗰隻
但講到去到好搵得好搵過香港囉
嗰堆人本身高薪厚職或者有技能識打code咁
過到去緊係好世界
水咗班無學歷無技能咋
講真自由一定有代價
係嫁,外國自由到可以開槍,打劫,吸毒
咁點?係人都知,移民都預左
睇你想要咩嫁姐
亞洲係好安全,但都好壓迫
寧願去外國得閒比人老笠一百幾十但平時安樂自由la
你過嚟睇吓先
DT同OTT多好多高收入工,唔係個個人都係香港嚟得入門工返,就算係GTA揾到3.9K 工都易好多,你一出去除非你做個行係有特別,高薪工難揾好多
香港地 一家四口交租都18000
真心唔驚喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞