加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
呢度係香港連登 對香港巴絲嚟講 30萬人口將軍澳都多人過佢 梗係 town 仔

同香港巴絲講話 Richmond 係 city 點知得嗰30萬人 跟住又會畀人屌
最緊要係 context relevancy, right?

至於機場喺 Richmond 係唔係特別巴閉 呢個係純粹規劃問題 咁啱嗰度有個島又近海

你都唔會覺得機場喺東涌會令東涌特別巴閉 對大部分香港人嚟講 東涌咪又係個 (new) town 仔
係香港租個劏房就生存啦食垃圾又幾十蚊仲要幫人交租
巴打識貨,就係諗住儲多2,3年前買coquitlam 新起個d townhouse. 環境唔錯,就係驚可能有熊
Alberta平均收入高過Ontario
你身有屎?
唔好再講
啲街好撚多屎尿臭死me
其實香港夠得你租樓既話萬尾人工都得
有d 人就係發夢出去反而會高過/等於而家人工。。當自己係張仲謀定黃仁勳。唔放心機落當地experience 証明自己英文同專業點有之前人工呢?冇諗過自己其實出去係咪值e 個價。。
傻啦 ibank醫生依班最top 嘅人通常捱半年到一年就搵返本行啦
巴打,TFSA 可以了解下。不過如果你係大戶/proday trade就算啦。老老實實交稅/加拿大唔岩你。
溫哥華最賺得錢真係得IT狗同地產
而家 Burke Mountain 啲屋越起越近山頂 啲樹都斬晒咁濟 啲熊都驚咗人類走夾唔抖

如果驚熊可以買支獵槍看門口 係驚到時 leftard Trudeau 連獵槍都禁埋 嗰時真係同隻熊玩手指

祝巴打早日儲錢買到屋
Tfsa 爆盡都係得八萬幾
對大部份連登仔黎講太少
其實係個個地方做野就係幫緊個政府啦我尊重佢地選擇,但係要明白e 點lo.我覺得自己唔算黃絲,所以可以屌我唔係同路人。聽到d 人講我真係好鐘意香港,其實我有d 想笑,鐘意香港人個格咁西?鐘意香港居住環境?定鐘意香港警察?我真係唔知新香港有咩吸引?
搞生意其實都搵好多,business 稅務上會扣少好多。如果有d 資本可以考慮一下,我個人覺得溫哥華賣羅拔x啫哩粉好有市場
我上幾次去個friend 新買喺Burke mountain 嘅townhouse
聽到隔離鄰舍好看多戶都係講緊廣東話
但真係好遠
從你黎住開始,每年都會有加上限。我個account 好似有10萬喇,其實正常番工儲錢應該冇話多錢到咁
睇得美劇多先會信 去到可以WORK LIfe balance
事實上你銀彈唔夠厚去到以為捱得到 點知專業唔認就真係玩鳩完
移民過去真係為下一代 你以為過到去就嘆世界 做野做到5點收工 休休閒閒
真係發緊夢 睇下銀包有幾厚先啦 好多盲毛 得果十幾萬就跑英國 真係尊敬你
加拿大其實係適合廢老搵夠既退休地方黎
真係好遠
所以我話用嚟自閉 渡假一流
一個禮拜去一次 safeway 塞爆個雪櫃
都冇你諗得咁慘其實,我都係過黎讀左個diploma, 3-4萬加紙讀完。我真係做到5點收,有時4點都走。。食住都冇話刻薄自己。我唔係話唔難,但要有心機目標做好research 先lo. 唔係錢ge 問題,係有冇心ge 問題。btw e 度真係唔比ot/老細要你ot 要比好多錢。
岩啊你黎做20年野咪咬住退休金,免費醫療過廢老生活。有d 人係去美國賺錢搵到咁上下先番黎做union 工做廢老。廢老係度真心好開心
唔同意 朋友全部4點 5點已經收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞