加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
少數都可以搞到加拿大陸沉

睇番上次 census 以廣東話定係普通話係母語
而家多倫多已經大陸人多過香港人
溫哥華都 1:1就嚟超越
加拿大同美國有tax treaty , 美股股息withholding tax rate 只係15%,香港係30%.

正常投資炒股唔係day trade嗰啲,capital gain inclusion rate 50%, 簡言之即係比打工稅率低一半。

好多人唔知喺加拿大投資同做生意,有各式各樣tax credits, 稅率比你想像低好多。
個網仲未計空氣,醫療,退休福利,生仔教育福利,民主都廢事講,香港輸足兩條街
啱啱google一搵就搵到,so??

“不論是加拿大公民或永久居民失業後都可以領取EI補助金,而補助金是按照過去工資收入的55%來計算的,但一般最多不能超過501加元一周。 加拿大失業保險一般分為六大類:普通失業、懷孕、父母、疾病保險、陪護保險、漁工保險和其他特殊保險。”
其實一般要幾耐
香港50%人住居屋公屋
加拿大幾多?

要拎香港私樓median租金比起碼要拎toronto top 30%
因為本身香港得一半人住私樓
我都唔清楚,係問我嗰個人叫我睇下加拿大ei失業補助係咩料,我咪google畀佢睇囉
你地逼人移民嘅撚樣on9完未
樓主都唔係反對移民
尺價係香港一半甚至1/3 , 不過因為尺數大兩至三倍,所以一個單位同香港差唔多
其實應該city compare to city 你香港同大陸比,都係同城市比
果啲傻閪黎 幻想到外國咁美好
講搵錢有幾多地方夠香港黎
無得咁計,加拿大一升奶$7 ,香港一升long life 都要$13

新鮮奶要$20 一升

飲奶平三倍

其他飲品差唔多價錢,我唔飲其他飲品,賺到盡
快答 搵20k同老豆老母住所以份糧好洗啲
一眼睇晒人工同生活質素關係
連登唔會理,總之你唱衰移民就唔得
移左民生活質素一定有幾何級改善,
你唔同意就係五毛PR,別有用心抹黑外國
試過有post叫牙醫移民去做超市,真心CLS
認同

真係識啲40+港女係咁要返香港搵錢
Top 10%都咁撚兜踎
香港而家都大把市中心3房21k啦傻閪 揸巴士都過2萬啦
搵到啦屌你
市中心一年3萬丫 , 9000食得蕉
珍 我依家做緊佳宝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞