加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
係連登講呢個話題一定拉到好極端咁講
講真有心移既人多數會做足功課
尤其去加拿大,會考慮既野比BNO Visa多
澳洲應該好搵D? 會計師過到澳洲去搵唔搵到3萬港紙?
寧願坐在勞斯萊斯裡哭也不願坐在自行車上笑
呢個仲要係稅前黎
同香港一樣 加拿大啲新樓越劏越細,70-80年代 800呎係1-2房,而家已經係2-3房

新樓嘅500呎一房比例越嚟越高

Van 同 Tor 好多10年左右樓齡石屎新樓 500呎一房 40-60萬加紙
好多人 ? 何以見得 ?

即係你覺得現實真係有一堆 25 - 34 歲嘅 on9 數都唔撚識計就移民 ?

如果係嘅 咁你應該收返份好心提點佢地

等佢地自己受下教訓啦 ching
呢樣又唔計 果樣又唔計 咁唔好計lu
香港搵20k又係咩生活
香港人2大熱門, 特別依幾年, 真係睇住佢貴
淨係有加拿大PASSPORT都好過你本中國廁板
絕對冇可能,除非賣香港樓去加拿大打風流工

或者去草原三省仲可以幾十萬加紙買屋仔
樓主要 pin 就應該 pin this 啦
移民果班從來唔係中位數以下甚至中位數果班
有咩好討論
我自己搵埋
真心搵唔到官方數據,但係我睇唔少網,得出
安大略平均租屋係$13k

香港就平均租呎價35.54,月租15,000元佔1/3既租盤

拿,我都只係比數據點樣演繹唔到我話事
因為物質生活唔係淨係得收入囉 當地居住質素、衣食住行、醫療配套等等 計曬呢啲香港賺中位數有咩物質生活?
仆街五毛又玩分化
IT post個個都話自己年收入過100k架
個個都入到amazon到做
我地香港人咁醒
唔可以同埋d white trash一齊計
你老母就五毛

舊年喺加拿大買咗屋 下年過去

美麗新香港留番俾留港撚慢慢歎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞