加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
孽瘤個女依家係英國俾人打死咗未
國際學校就唔係家庭月入7萬level啦
可能d人就係唔甘心搵唔到大錢想再返香港搏
好個你成世同屋企人住未見識過世界
睇吓溫哥華多倫多啲樓價先講幾百萬,買House你就想 、BC assessment 睇吓現實?我只想講外國唔係咁簡單、搵錢一定係香港易
啲撚樣97個時咪咁囉,以為攞住幾百萬就退休過世 到而家人又老錢又冇 聽呢啲撚樣講就真係死得 好心佢哋就就收收皮先啦
我都唔係住多倫多
但點都估到人口咁多又咁撚多人有車, 然後基建道路網又差的必然結果
香港要搵幾多先供到個仔讀國際學校同出國讀書 供到一層1千尺 +有自己車位 +養部車
是易阿 因為低稅 同時犧牲左 是要捱高地價同 醫療自已負責

已經唔講防疫 政治 國安
大家都用中位數
即是都有一半人低於中位數
人數比例是相等的
但香港低收入情況更好, 因為收入不足有公屋補貼
加拿大並沒有太多公屋, 只能硬食貴租或買樓
香港人要返咩工先符合公屋要求 連保安 咁基層工都申請唔到 而家你要8年以上都唔可以加人工
多倫多Markham 𠴱面d townhouse 都係一百萬多d 姐
又未去到幾百萬港紙買唔到
點解要用加拿大免費教育同香港比錢讀國際學校?

香港醫療有公立包底 , 加拿大先要俾錢買醫保,

香港就算高地價 , 只要貴買貴賣 , 錢還是自己的
俾左既稅才是消耗品

你D比較真係一個比一個ON9
香港有31%人口住公屋受政府補貼, 這是鐵一般的事實
加拿大連1%公屋都可能無
仲要AB省收入高過ON
呢個舊時 以前無咁多新移民 公屋可以平均3年上樓
而家事實是8年以上 拎最低工資都唔符合申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞