加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
溫哥華多倫多貴撚過香港啦而家 傻西
曲直難分
你唱衰外國係咪五毛PR
外國有民主自由,點會咁對香港人
香港移民守法、勤力、有錢,大把國家爭住收香港移民呀

自由無價,畀人撚狗咁又點
呢啲唔撚係自由嚟
犯法要坐監㗎大佬
咁你都計自由你香港都做得啦
咁香港人咪人人都做ibank
加紙呢排跌得多 宜家多倫多岩岩低過香港少少
講搵錢得美國,可能新加波會追上
外國班OL喺街頭見到成班地盤佬唔行遠兩步?

你拎上一代思維嚟講做乜
樓主直頭要扣工資啦

求鳩其拋啲數出嚟兇人
敝啦
而家搞到個個發現加拿大生活原來比想像中仲好
加拿大係得毒撚單機去先係hard mode
如果有人一齊組隊/一pair情侶去 租樓已經輕鬆一大截
住啲suburb/town仔 自己揸車去城市返工 已經差好遠 買餸啲日常生活平過downtown好多
dt冇得講啦,香港都要去D偏既先有9K ,仲要唔合法
Waterloo 都貴左
係平呀,但係tax都屌死你
未唱國歌 咁你話呢
連登咁多精英
唔少香港ibanker 白領 管理層去到做勞動工作 收銀 掃地etc

你講出黎自己有無笑
但係柒呢 又多白卡 又污糟
唔夠食唔夠住冇乜物質生活之類
我淨係知d 朋友過去 冇呢d問題同佢傾過下

本身香港都低學歷低技術 去到加拿大英文都唔識就預左重頭黎過
一黎就想搵大錢 你英文都未講得好 你當人地開善堂咩
btw去得加拿大就預左冇夜夜笙歌呢支歌仔唱

大家唔洗ff太多
公務員過去變藍領正常
但講到醫生ibanker過去都做收銀咪玩喇

Tier 1/2 ibank 個個月都有人relocate走
人工都唔洗減 係稅重咗
咁就要睇你一家有幾多人
加國無上車細單位
基本上係貴過香港
香港有幾偏
圖中間屋距離多倫多市中心一公里租3萬
香港用中環計, 1公里就是上環/九龍站同柯士甸 , 幾乎無9000月租

用距離兩公里計, 我當多倫多租26000
香港用中環計, 2公里範圍就是灣仔 , 西環同大角咀佐敦
呢幾區唔難找到十萬年租的STUDIO , 或者舊樓一房
完全合法租播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞