加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
中部/北部個d咪鄉村省
我的確唔知有咩term講不如你教下我?
btw咩叫「大陸仔」? 我就唔會認中國係大陸
比起我係大陸仔,睇黎你先係中國人wo
點解唔夠 ?

搵 2 萬喺香港都夠租屋同生活費 不過無乜錢淨姐
香港搵幾多都會被共產,講閪
同加拿大自由國度比
唔好嘈住先, 我覺得移唔移民要先考慮一樣
就係
當救生艇無咗之後, 你有無能力財力移民, 救生艇個成本肯定係低既. 你有既, 咁就只係走唔走同幾時走個問題, 坦白講你見高官都外國護照啦, 人地收入低?
BTW, 樓主覺得果邊揾2萬既生活等於香港要揾幾多?
Lm
唔好推
其實就算討論income高過香港既城市都有人會講其他野
例如杜拜 紐約 LA 新加坡 都有人會講治安 文化 天氣 政治
我知道你想講有班人只關心物質 錢又唔敢認 但其實真係唔係個個都咁 有好多人都係宏觀角度睇邊個城市適合佢地
又香港......
我開post都冇一隻字係提過香港
點解咁多人係要拉埋香港黎講

講多最後一次啦,明明係好簡單既邏輯
我話係「過加拿大要諗清楚你既物質生活」
又點樣推論到我係講「香港既物質生活好好多」
點解唔比係兩者都差或者中立d,兩者都係差不多

其他既生活、自由其他post講左,加拿大好多方面都贏
咁加起上黎,移民去加拿大整體既人生係會正面左
但如果只係抽「物質生活」依一part,想人都要計劃清楚、期望合理d,有咩問題呢....
繼續做死雞

搵同香港一樣 住平一截 食自己煮又平一截
我讓半臂當持平

我想問點會無啦啦話人地去到就唔夠洗?
當你啱,咁係香港更加唔夠洗
結論係: 快啲走啦 原來一樣搵咁多 仲平左添

基於數據比較丫嘛
你點撚樣會搵個生活指數低dd,收入一樣既地方話人地唔夠洗架
大陸仔視野係差啲
I mean 喺香港都租到屋生活到
點解喺加拿大拎差唔多嘅錢會做唔到

你不如拎埋加拿大租金同生活費嘅資料嚟支持你嘅言論
咁其實福利都算係物質生活嘅一部份呀?
生小朋友嘅開支比香港少 退休醫療又唔駛自資咁多
睇返#142真心唔想再解釋

覆返你「我想問點會無啦啦話人地去到就唔夠洗?」
係因為好多人本身同父母住,甚至電費水費都係父母比,輕視左自己一個住/就算shared,都忽視左生活費既開支
另外就係好多人輕視左加拿大租屋既開支聽人講外國住一定好平
就以為度度都係好平
佢都未撚去過點會知
咁你地咪比其他數據
我自己比左官方既收入數據
咁你地都可以share下租屋要幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞