加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
衝出黎柒做乜啫,我喺richmond返工唔清楚過你
而家出去簡餐稅tips後都要$20

我一個禮拜都出最多一兩次 其中一餐去crystal之流

主要樓價收入唔成正比

要供樓/儲首期真係難頂
呢度係香港論壇啊 對香港巴絲嚟講 Richmond 得嗰30萬人 好似將軍澳或者東涌咁 咪就係 town 仔囉

我係移民二代 喺 Richmond 大㗎 呢度啲老人家連 town 都唔叫 叫阜啊 咪即係 town 囉

係度返工好巴閉?攞咗 passport 未?
加拿大多左好多香港啲死公屋垃圾過黎 衰撚臭哂
i feel that feel bro... 我有個同事自從供樓真係瘦左好多。。拎7成人工去供
一直都支持, 香港打工瘋狂搵錢, 帶走晒香港既錢, 老就番加拿大養老
講果班係cctoy 用鍵盤移民
點樣睇得出?
你有冇見過搵到一百萬一個月果班會驚
人地又唔會做啲衰國安既野
不知幾風調雨順國泰民安

如果住Alberta 真係財政壓力少好多

而家溫哥華做樓奴

btw 我都住bby 得閒meet up?
點解啫喱粉有市場嘅?
Alberta 先係王道
事實上係唔work,咁樣加拿大個陣好大機會係唔會想你黎。加拿大投資移民門檻高過美國。佢係想要你認同加拿大文化同年輕勞動力。就算你黎到都係冇養老金,不斷燒錢。我係會建議你先過黎入左籍先,做around 10年左右。跳去美國賺錢,臨老再番黎做份chill 工,岩岩好20年拎退休金咁。
去美國好撚慘
唔知邊一刻有條佬拎支槍掃你
咁大精神壓力我唔去啦
傻閪五毛屌你老母block鳩你之前用例子答你啦周小龍連鋪都無撚埋國你老母安你老母hk is not china
大佬人地有哂外國國籍啦,資產走哂又同你講咩,你今日搵到一球聽日習帝打台灣你搵到幾多?警察你唔驚,到時鎖人鎖錢你點走?你相信國家相信黨咪繼續lo
日本好多支那人,咁支那人係咪唔會國內遊?
你個比喻本身就錯
我係洋腸揸2個鐘頭車就有雪山,坐10個8個鐘飛機仲去日本把撚呀,日本仔又唔識英文
呢度d國內遊都唔平,旺季都成2,3千港紙住一晚酒店
唔係話加拿大人好痭錢,但未至於窮到台狗咁,好難先出到國旅遊
7成人工正常應該過唔到pressure test
巴打你人工有九萬其實喺依邊已經好唔錯 可以諗下買樓 始終租樓唔係好化算..
利申:做緊mortgage broker
而家係外國做邊洗坐監
你唔搞死人都冇事
好多人去開bank account ,見香港地址係乜乜estate 知咪料啦
勁多人買crystal mall 有個老細賣,番貨一日就冇哂。。屌想食個啫哩姐。外國牌子好難食似藥水
巴打做 mortgage broker 點樣睇 Van 樓價?

加息食咗幾多 purchasing power?
問題係香港環境愈黎愈差
外資搬緊去星加波
ipo七成中資
香港俾人吸乾之後
只係一個二三線城市
你估仲keep唔keep到個人工
真係死人未會查
你係美國被人吐口水 打兩拳真係無人會理你 除非你長期係啲富人區生活
岩啊,但alberta 食野同工作都我都係鐘意廢老城多d 哈哈

有緣會見到唔想link 到 連登帳號同現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞