加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
兩個人租到一間完整apartment,一般都500呎起跳

不過今年d租升左超多,係超~~ 多, 計稅金真係追得上香港

反而加開始劈價,供分分鐘平過租
一般本地人above average 移民非專業就under average
呢度國內旅遊資源都好豐富,所以咪冇人去staycation 同日本........

生活方式唔同,夾硬直接比較冇意思
真係生活質素先係重點

樓主個邏輯有啲問題,用個收入兌返港紙把鬼咩,又唔係搵完拎返香港洗

Btw 我喺加拿大2萬(港紙)收入可以住500幾呎屋,日日揸車返工,可以參考下
溫哥華稅前年薪9 皮。單身完全冇生活壓力,租屋租正常1房單位。食野唔睇價錢。每個月儲2000左右。但面對天價樓價會有無力感。自己27搵到e 個數,數係同輩黎講好彩。識好多同學朋友都係搵5皮左右。如果5皮唔節省d,係會月光。
邊關事無錢淨先唔去姐
你去日本泰國咪一樣各式國家既鬼佬都有
果班預左成世jojo
喺Richmond打支那國際跣
巴打住 Van 邊個 city?

做盛行啊?
要中產生活無十萬都養唔掂一家四口
公屋同綜援就多多都養得起
本拿比IT 狗
有第2個人其實會平好多,你比較下租1房/2房可能係差1/200
basement加埋水電煤上網先千三蚊算抵㗎啦

而家煮啲濕鳩room要同人share廚房廁所都要八百五十蚊,先得嗰100呎

香港你可唔可以九千蚊港紙住700呎屋包埋水電煤上網?

抵撚到爛
乜都唔知就自己沖過去既人本來都唔係咩叻人啦,邊度生活都只係基層既存在,正常
講得有point
Burnaby Metro town 同 Brentwood 起梗好多 4 50層高新樓,巴打好襯加息推冧個市買番個一房 condo

如果唔係起晒附近冇晒地,就要靠 rezoning 到時發展慢好多,供應緊張時樓價又再炒起
90000稅後$67825

每個月$5652

一個月用$3652儲2000

一房單位月租$1700 以上 所以你生活開支$1900左右,每日60多d

我收入多你一倍都唔會食野唔睇價錢
香港2022年第二季收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數20.0k

以下數據全部係港元月入
25-34歲總收入(香港)
男: $21k
女: $20k
合計: $20k

有興趣可以自己撚下

https://www.edigest.hk/%e7%90%86%e8%b2%a1/%e5%85%a5%e6%81%af%e4%b8%ad%e4%bd%8d%e6%95%b8-%e4%ba%ba%e5%b7%a5-%e8%b5%b0%e4%b8%8b%e5%9d%a1-374878/8/
又係隔離啲草特別綠、加拿大食個飯都15起、租金已經冇左5-6成丶中位數一定唔會係皇帝、仲未計養車丶買車、萬稅之國
成班小朋友ff
班傻西移民狗要嘅係freedom當飯食,要環境夠chill
我係craiglist隨便搵metrotown, 算係高級appartment

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞