加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
食野一定貴過香港
屋價多倫多温哥華都要一球幾先有house
我係AB省買咗間全新2千幾呎60萬唔洗
睇完
2邊收入差唔多
但加拿大出街食,上網同搭車貴香港好多
係靠樓價同日用品拉返低
係香港要租樓咪含撚
住公屋咪舒服
成日係移民post見啲留港撚吹奏香港買成堆平價工業垃圾製品擺係屋企封塵,就吹到香港好過外國
其實每個地方都有野比香港好,亦有比香港差

如果移民係打算可以好開心咁脫苦,可以同你講,無一個地方會比到你
因為佢呢樣野比香港好,一定有其他野比香港差

除非所謂自由大過一切
但加拿大,美國,英國,澳洲等國家,都唔代表真係好自由

唔係想叫人唔好走,而係諗清楚
大陸野貴左好多啦
你去深圳廣州食大餐無2百走唔甩
以前同樣份量可能幾十蚊已經有
一個人做18k就好勉強,都有機會剛剛夠,多少少額外支出
但當兩個人每人18k就輕鬆好多
就咁睇落又幾公道喎,如果啲新移民一嚟到咩貢獻都冇就R到福利,我諗好多國民都唔會鍾意。就好似香港對新移民既公屋同綜援政策咁
我一開始答”so?“嘅意思係,你其實係想表達啲乜嘢??
例如,去邊度做綜援新移民呃福利最好?
其實我係唔明你叫我睇完之後,你想表達啲乜嘢
你唔識嘢咪亂咁 9 up

Richmond 同 Vancouver 係兩個獨立唔同 cities 嚟架,各自有自己嘅 mayors 同 city councils,係好似你呢啲 on9 唔識嘢先會當 Richmond 係溫哥華入面嘅一個區

仲話自己去過 Richmond, 去到都唔擴闊自己眼界了解吓當地風土人情

我喺 Richmond 大,住咗差唔多10年,唔該下次 9 up 前 check 清楚
但問題喺 Brighouse 南面冇乜 condo

condo 主要集中喺 Brighouse 同 北面 Golden Village
香港逃稅咁勁 25-34歲都2萬幾
有公屋/居屋既話 好舒服架啦喎
基本上搵幾多洗幾多 香港買乜都免稅 外國買乜都要比稅
下 cctoy話外國人個個住大屋揸靚車架喎
過到去都會變係
其實 condo 個 strata fee 雖然唔平,但好多都包埋水煤甚至冷暖氣費,最緊要係有埋維修基金

如果自己住獨立屋要換個屋頂同窗又要幾萬加紙,換個熱水爐又要幾千
同埋屋大冇好似 condo 咁有其他單位包住,獨立屋冷暖氣電費 utility fee per square foot 會比 condo 高好多
Richmond 唔喺溫哥華市,但屬於大溫哥華Greater Vancouver, 所以話Richmond係溫哥華下面一個city冇錯。

80 年代開始大量香港移民搬去溫哥華,鄰近嘅Richmond亦開始急速發展,係咁起樓,因為最近機埸,啱晒嗰時啲太空人兩頭飛。

所以係香港人首先改變成個溫哥華面貌同風氣,當年香港人喺溫哥華同多倫多引起嘅震盪同不滿,不下於2000年之後先有錢移民嘅支那人,加拿大人其實已經見怪不怪。
咁加拿大搵20k生活點都好過香港搵20k
算多
香港都係15k
Richmond town仔

未去過唔好9up
又一條白痴仔衝出嚟柒

睇 #466 #467 學吓嘢啦
喺街俾人老笠得幾多

好過留港撚日日俾共產黨搶
我呢啲窮人咪連出前一丁同菜心都食唔起

淨係可以餐餐食牛扒同雞髀頂肚
加拿大都話平過香港 又牛油呀 出街咩消費都貴過香港勁多 住大啲係真但租屋一啲都唔平 外國仲要有消費稅 消費點會平 交咁多稅仲要褔利同香港差唔遠 今次移民潮打破好多固有想像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞