加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
中部AB同北部YT收入高定係安省bc收入高呀樓豬,淨係睇張圖以為發現新大陸就唔好學人出黎開po啦
天下資本家一樣閪
有個fd喺香港唔使點ot過到去鬼佬老闆都一樣係要ot
根本呢啲嘢無必然
係連登中意吹到伊甸園咁
天下資本家一樣黑
你呢段嘢調返轉講香港 加少少咪一樣得
點解你覺得我係叫緊人唔好去
分享下基本現況都可以上綱上線攞香港嚟嘈,我諗就算有人開post話「加拿大冇車過冬天好撚凍㗎」你班人都會即刻撲岀嚟吠話佢5毛

我而家就坐緊喺10度都冇既地方覆緊你班人
你都癡撚線,係個種專打稻草人仲以為自己好有道理

樓主講緊一個客觀數據,仲已經畫埋界線寫「物質生活」咁撚樣都叫誤導人嘅係係睇文嘅人嘅問題

樓主無亂用數據,無延伸到數據無提嘅事(非物質生活)亦無明示暗示物質生活係生活一切,甚至最尾都提支持同帶出數據支持嘅應有期望,都要比人屌

你喱批紅衛兵唔識虛心睇人啲嘢係最撚蠢
搵萬幾蚊港紙係加拿大點會唔夠一個人生活啊
曲到圓
笑撚死,成班移民撚即刻衝曬入黎,屌你老咪樓主凈係quote左啲客觀事實都唔得係連登一定要吹大啲讚到外國上天先okay

外國既屎都係香!做收銀都可以住大屋餐餐食好西!
夠就實夠,但無得成日出街食飯囉.
block晒睇唔到
我諗個問題係,本身冇咩錢嘅人應該唔會預自己去到做大爺,或者可以好舒服,大把人知道其實去到開始新生活係唔易,只係為咗其他非物質生活而決定試下

而我覺得樓主show依樣嘢出嚟又冇錯嘅
遲下外國有咩兇案都唔share得,一陣又俾人話5毛架啦
個narrative就係revenue statistics sharing
冇statement 冇argument

但就係有班人借啲意屌尻樓主
我覺得唯一係話份糧唔夠住同生活誇張咗,萬8稅後其實應該夠
差唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞