加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
你都on99
我係Edmonton買間全新2000呎house都係400萬港幣
AB省平均收入係高過ON省BC省
大把人係香港賣咗層樓係Calgary / Edmonton full paid間屋都仲揸住幾球港紙
之後揾份hea工做
人地講溫哥華,無啦啦扯左去Edmonton 你條撚樣九唔搭八
美國班黑鬼專打劫自己友,一係就500蚊內自由打劫商鋪

你係黑鬼定開鋪?
經驗 = 1次
上一次撞正改革開放就返黎搵錢
而家轉吹文革風啦,有大屋唔住返黎瞓豬欄再俾人批鬥?
五毛真係好肉酸,你今日打左針未呀? 豬欄養d豬都冇你班港豬一年啪咁多針
扣除住屋開支生活成本根本好低
如果香港層樓差唔多供滿賣左佢黎到幾乎可以full pay買間house過千尺
唔使理住隨便hea做m記拎最低工資都夠過世啦
出嚟見下世面先,唔好咁井底
你自己睇下公屋入息上限同中位數差幾遠

仲可以住公屋都係因為痴老豆老母住,你咪結婚生仔一家五口迫入去果300呎豬欄

每人分到60呎,都勉強同我半個車位差唔多
加拿大個醫保喺「稅」入面已經扣左

唔同美帝私人市場主導,貴到飛天,加拿大睇醫生幾乎唔使錢

佢個制度on99搞到你好可能搵唔到醫生睇又係另一回事
稅在聯邦同洲稅後又計多左條數, 咪又要俾
香港唔駛俾呀 , 睇公立包埋藥添丫
加拿大唔駛俾藥費?
香港睇公立都要診金同藥費 定你拎開綜援所以唔使俾
我有公司保險俾,上次俾左一蚊藥費,大出血

好在呢一蚊仲可以扣稅

你理得佢聯邦定州 (其實係省,州你老母,做五毛都唔做功課),都喺果一條數,都係出糧就幫你扣左,聯邦條數我淨係當俾軍隊都要
香港唔使交稅咩,通用稅率都16% + 5% mpf,咪同加拿大差唔多,不過你窮到頭一兩個稅階甚至唔使交可能唔覺
香港係薪奉稅每年報一次,
加拿大就係出糧時已經扣左.

如果香港人工四萬以上, 你份工無雙糧既話,
稅後既人工除番開唔會高過稅後on/bc省, 甚至低過

而加拿大每年俾幾舊水港紙可以搵人搞退稅,
之後其實都退到番一小部份出黎.
更唔講收左稅之後大部份既錢都係市民生活可以享受番

香港?收左稅之後有咩野係我地可以體驗到?
三跑?港豬澳?明日大嶼?沉降沙中線?定係音樂噴泉?
退一步講, 香港醫療設備/水平其實好高,
但試下有事要去排公立睇下排幾耐?
九年免費教育, 你睇下依家教緊既內容係乜野?
已經無講政治,
無講交既稅係點樣養住班打市民既人型垃圾
樓價平過香港,搵既錢唔洗俾共產黨

有咩理由唔趁後生走?

係香港又買到樓咩?

自由無價
澳洲個plan都未係好確認點玩,但暫時d字眼仲係留晒位彈出彈入
相反加拿大已經有好多人拎到pr,計返風險同time cost加拿大易入門好多
澳洲易搵錢呢part我冇研究,但如果你本身唔係有咩專業技能,去邊度都唔會易搵錢
本身得十零廿萬走過嚟果班,會係辛苦,但佢喺早幾年嘅香港都得果十零廿萬,本身都唔係特別搵到,走過黎都冇太多機會成本
有班人成日話英,加稅高,但佢地多數唔計埋mpf
加埋入去,差唔多收入水平其實稅負都唔係差太遠
反而主要差別係個消費稅 (香港交地產稅就唔討論啦)
講到供樓唔洗俾息咁
利息咪一樣係消耗品
香港雖然無消費稅,
但房地價鋪租間接轉移落商品價格上,
其實計番條數都唔差得遠

另外一樣我覺得好多人係比較兩者上面忽視左既觀點係,
起跑線上面都唔同.
一個係你住左十九幾廿年既地方,
大部份人都係同屋企人住/已上車,
係屋租方面負擔都唔大.
未買到樓, 淨講租樓加日常衣食住洗費既話,
其實香港都唔會好過加拿大一線城市好多...
仲要已經無計香港有養車條數有幾甘....

所以我同意樓主想帶出既善意提醒,
但只會認為係頭幾年未settle好既階段.
當career上面上番軌道/上到樓之後,
大家起跑線align番既話,
物質生活上既體驗咪都係係番度

btw如果單講日常生活體驗既話,
我覺得英加係完美屌打
我知townhouse係平啲,但係條友講緊House、陣間又俾佢屌、整間又俾佢屌、
吊香港層樓世界第一、去邊到都end game 、廢話
見下世面我住緊外國ah傻仔
唔需要吓吓Metro Vancouver 咁講出聲吓話?
係住個度嘅人一講返 Vancouver就係講緊Metro Vancouver 架喇

即係你平時返香港,你同人哋講返中國香港特別行政區呀?

無啦啦又Up乜勁風土人情

金翅仆街了我以後呢D On9去其他地方要熟讀人哋 地理 歷史 仲有市長係乜水 先去得呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞