加拿大2021年收入官方數據,25-34歲人稅後月入中位數18.9k港元

688 回覆
438 Like 70 Dislike
其實有咩生活
咪又係返工放工去超市買餸
叫做唔洗點ot工時短一半
但早收工想搵娛樂,如果無揸車就含得撚
如果加拿大得19k
咁點解咁多英國鬼仔後生寧願去加拿大都唔留英國?
每年2,30萬英國人去澳加搵錢
但英國入息中位同香港一樣
本身仲撚正

多得支那武肺同俄羅斯入侵 經濟衰退加加息 搞到租金同生活成本升左

我一個grocery 先四百加紙 得閒食下好西 都係多一二百加紙

腥肛無得痴屋企 淨係租都去左一半 仲有食用 月月清

仲有呢刻要捱 唔係一世都要捱

仲有腥肛淪陷25年已經咁撚臭 2047會係點呢?

加拿大2047 點計都正路過腥肛啦
80k-90k算低
細公司average 中型公司entry價
大公司基本上唔會出呢個價
啫係OT有野做好過早收工返屋企悶?
黎字頭
去得英加澳呢啲福利國家
稅收重到仆街
搵錢就一定無香港咁好,呢個係一定

所以以前移民潮大把人拎完外國護照咪番香港搵錢
講真,就算依家BNO好多人講到英國點好點好
5+1後,一定都有幾多人番香港搵錢
淨數字上收入就係
計埋工時就覺得唔好做
下下10個鐘起跳
有返工無收工
有啲ot無錢仲撚慘
個別行業eg IT,工程
計埋工時香港低過加拿大

除左政府工
香港仲有咩工可以work life balance又搵到錢
全世界大城市共同問題
唔淨止香港
只要係心態問題
想好似香港咁 住人口密度高 多野食多野買既地方
自然要比既租金同樓價都高
如果住偏遠少少 揸車周圍去 咁人工低都可以住得好好
點會
fb移民谷勁多屌啲白鬼老細同香港老細一樣仆街又刻薄
返工好似坐監咁
係連登先唔屌得喳
住草原三省都得既
支那人咪一樣
仲要支那人去加拿大仲多過英國
起碼有退路
有本護照
有得選擇
好過到時想走無得走
0收位同2萬幾收入都同父母住
basement都過1000
係香港租樓無1萬以上唔洗諗會住得好
想平好似英加咁4千幾5千港紙租,得工廈劏房同舊唐樓劏房可以俾你揀
未計而家英磅加紙兌港元跌左咁多
即係你係香港搵完錢移民過去租樓個租金負擔又輕左
Richmond 唔係溫哥華隔離一個Town仔Ok?

Richmond 係溫哥華入面最貴嘅一個區
呢一區係唐人區 貴嘅原因係成個Richmond都俾支那炒貴晒

好記得有段時間陪朋友讀書
去Richmond D人一半以上都係講中文
加拿大咁近美國
點會無物質生活
不過啲日本毒撚興趣就肯定無咁解啫
Brighouse 南面啲condo 咪又平翻
同樣4,5千租
2邊都係得劏房揀
加拿大至少住到house洋房既劏房
香港得舊唐工廈劏可以揀
依家應該9成講中文
佢講𠴱d 可能係分租淨係upper level兩層/細th 掛
講真condo 個價都on9 既 大部分都比管理費
1000依家算平啦
好多已經千中 好少少既walk out bm 講緊千尾2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞