Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(27)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
要食atmos 的話買shield tv pro 最好
如果淨係睇NETFLIX同D+ 我反而覺得FIRE仲好, 唔使特別插多個電制, 唔使另外開機, 價錢又平, FIRE TV都食到LOSSY ATMOS
咁用chromecast for google tv 好d
起碼是中文介面易用d
我本身都有apple tv 4k
買xbox 睇blu ray 會否更好
Shield tv pro 唔洗另外開機
太大盒
今晚返去砌埋個hdmi switch 就完美
點砌?定是買現成?
買現成駁線算
玩hdmi 2.0 定是hdmi 2.1

2.1 switch 好貴下
apple tv 唔洗2.1 吧
但apple tv 如果玩netflix disney plus, 2.0 都夠
A5000 個價咁雞肋
8000 銀 + SW5 6000
+ RS3 2700
都差唔多成一萬六千幾
玩 到入門x2700 5.1.2 + 入門喇叭都唔使咁貴
x2700
+ Polk es10 前 + Pols es30 + psw111
先萬五有找,加多2000幾一對反射,先貴多千零蚊,但出黎效果甘好遠
https://youtu.be/I1LdJx7lcqg

好似國仁話齋,好多人玩soundbar 唔想加sub 仔

加埋av amp 更加是阻住地球轉

(雖然佢地唔知好野好成點)
一隻外國sub 6000銀真心貴,我隻DN8打曬心口先唔使4千
6000買到入門10吋了
外置
手殘...
新手求指教想問吓大家會點揀

本身睇中q700b q800b 但係就好糾結點揀好
大家覺得q700b 加對後置9500s 好啲定係就咁一條q800b好啲

我多數會用嚟睇4k blu ray Disney + Netflix 同埋有時會聽下歌 不過睇戲緊要啲

我會覺得q700b +9500s有實體後置會好啲 但係又唔知會唔會q800整體上個聲會靚啲
不過over budget 嘅關係 所以就唔會考慮q800b +9500s 但係我都唔會考慮買水貨 始終同屋企人用廢事

如果想試嘅話 邊度有得可以慢慢試晒咁多條

同埋仲有一個問題就係如果用Sony電視嘅話會唔會冇咁夾

希望大家可以幫幫手
又是設計對白時間

我唔鐘意sub 仔,低音好大舊
低音我無要求,唔駛要sub 仔
雖然 每個人要求唔但真係 除非你全部睇文戲
唔係連音樂 電影 出嚟效果都差好遠
去鹹片,就黎有消費券有promo

是ar, 但佢地又好神奇鐘意睇netflix disney

其實只是因為未試過乜野是靚低音先話無所謂

即是以前戲院無imax 而家有imax , 唔通我又話我唔駛睇imax 普通2D 就夠咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞