Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(27)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
正!
我見佢有2.1 hdmi in
一出即入手
新手想請教下
小弟嚟緊想買部LG C2 加埋條SB俾佢
想問下LG電視係咪會有唔兼容其他牌子SB既問題?
因為電視放喺床尾 個位唔係好大
本來想平平地就咁買條s217就算
唔會
大家有EARC基本上無問題 除非有bug
你一條過 係S217 呢個選擇唔錯
自推
唔該
睇中左creative stage 360但見price無報價,想問吓黃金嗰啲會唔會有?
另外想問吓有冇Xbox玩家知道如果打機都想有atmos我用呢條360使唔使再另外俾錢買佢個atoms程式先得?
Denon 新機用Dirac live係咪勁好多宜家用 x6700 audyssey好似麻麻地
大家會唔會拎埋soundbar當電腦喇叭咁用
要用隻apps, 我遲啲應該都會買
隻speaker後面貼紙咪有寫left同right......channel volume用remote都教到, 睇manual啦
virtual atmos即係假既atmos, 用xbox佢食唔食到dolby mat都係問題
我覺得dirac live > audyssey > ypao
依家買jbl9.1定係等1000
我問左sales話jbl1000要等下年香港先有
唔該曬
一路睇左後置個manual, 原來啲setting係soundbar個manual到
有冇巴打用緊Philips TAB5305, 想平平地買支擺房
等啦
9.1幾年前無得比
同埋jbl 1000會贏埋q990b
等得過
有冇d soundbar 無咁長但又做到5.1.2聲道
香港比較少人用philips, 不過依D普通2.1既soundbar唔好預期有咩好好既效果, 當replace左電視喇叭咁
如果唔急我都同意可以等, 始終jbl 9.1真係有d舊
最短既真5.1.2應該係Creative SXFI Carrier, 不過唔知效果如果
如果本身有對2.1 powered speaker ,想升級到5.1,想問一下係咪加一個amp, pre out出前置就ok?

另外想問下喇叭線有冇咩要求,因為要穿過個廳想後置喇叭線愈幼愈好。同埋有冇邊度買推介?
同埋有冇平靚正後置推介?
可以單獨加大中置channel lv
其他channel lv -1
接駁上冇問題, 可以preout出active, 不過因為有兩個preamp stage (avr+active speaker), 所以你要level match晒所有speaker其實都幾麻煩, 另外就係如果本身係d studio monitor轉做HT咁玩的話, output都未必夠

喇叭線鴨記, amazon, 廠線都得, 豐儉由人, 仲有玄學加成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞