Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(27)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我一路都覺得so call夾機即係hdmi其實好tricky, 個個人既情況都唔同, 不過多人report既話會擔心多d
Pure mode 即係佢完全冇任何EQ 環繞效果
用嚟聽歌 我幾buy 因為我本身聽歌都唔鍾意太多味精 所以呢個功能好中我
Polk s4應該係冇嘅 不過如果有嘅話就更加難揀
S4好似做到26xx
恭喜買到玩具

與其講samsung聲差, 應該係話你鐘意denon果種調音多d, samsung條fr其實已經算flat了, 以影院黎講冇咩大問題, 同埋影院要營造環繞既話實體channel好重要, 冇左後置就係冇左, 你唔會聽到所有rear channel出既聲

不過我十分同意影音野一定要聽過先買, 每個人取向唔一樣, 好難有一個產品岩晒所有人
soundbar既pure mode應該唔係咁 只係唔會upmix用盡晒所有channel咁解, 即係你入2ch source佢就用番2ch播, 其他mode全部都會做upmix
用緊q700b ,最後都係用埋感覺好少少

另外center 同front top channel有無話大約用咩準則去set?
soundbar黎講, 你講得對白唔夠清唔夠大聲就加center volume, 天空聲道唔出就加front top volume, 唔使特別好似avr咁用同spl黎做standard都ok
明白咁睇嚟要每套戲都tune下
純粹聽感
用緊pure mode 嘅時候 確實係自然好多
我覺得唔止flat 而係少少刺耳嘅感覺
不過確實個環繞係做得好啲
想問下岩岩出既appletv4K 用Wi-Fi連Sony條HT-Z9F出唔出到 Hi-res/無損/Doby Atmos因為電視用x9000e無eARC
若果一條過 $2500 樓下,有咩推介
大路 S217, SN7Y
用wifi 連即是無線?
係⋯⋯⋯
我學藝未精,應該無線最高真是得airplay ldac bluetooth
但都是無可能無線下有hi res
我聽過Q800B感覺算唔錯,有包圍,低音算實,聽歌音場幾寬同聲幾出,517無聽過比較唔到
217就音場低音都兩回事
但我覺得217好過216
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞