Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(27)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
請問budget 5000內 暫時睇啱 Sony HT-A5000 同 Samsung 嘅q800b 邊款會好啲? 定係有其他更好選擇?

利申屋企用緊 Sony Bravia tv
比咁既價錢,邊度洗買佢
正價8千冇sub冇後置....冇信仰加持既吸引力好低
s80qy(冇後置)同q800b差唔多level, rtings既評分係lg surround既表現比samsung差, 不過如果真係怕夾機問題既話用番lg都係一個好選擇, cp值都高
未發售, 有巴打話要下年
唔同價位呢, 8000 VS 4千尾, 用8000可以買晒Q800B+後置有找了, A5000得支BAR冇SUB冇後置, 唔使問都知表現會有一定差距

不過近排有巴打report samsung夾sony有d小問題, 當然亦有巴打用得相安無事, hdmi issues有時好難解決
A5000 5千蚊得咩?
A5000 8千呢, Q800B先係4千尾
唔好意思 我係想講A3000 打錯

咁4000尾買 q800b值得嗎? 會唔有更好選擇 /性價比高啲嘅?
$4000中,算係最抵玩
日後可加後置
唔知應該去SOUNDBAR定電視區
或者應該去投影機區 , 請教一下
想買部投影機 放100-120寸
如果屋企又有電視既話
其實個接駁應該係點先有ATMOS

如果CP值都係考慮既話samsung同埋lg係唯二選擇
通常2進4出 / 2進6出,無eARC
如果要多機出ATMOS ,應該係買部AVR喎
無cp值係咪Sony Sonos 嗰啲
無eARC 又唔得啵 ,
咁我係得返好蠢咁用人手換2條HDMI既方法
如果買部AVR又點駁
其他牌子完全冇中階/低階model, 唔似samsung咁幾本上咩價位都有product
Sync box 我唔係太熟,係咪用黎跟電視畫面?

4個HDMI in?
個philips sync box 係用黎將輸入畫面加光效
不如當佢係一個HDMI SWITCH 先
Q900 , XBOX , PS5 , APPLE TV 我要用
A80J 同 PROJECTOR 出畫面
如果有AVR 係應該點駁 , 同埋有冇推介
https://hdfury.com/product/8k-vrroom-40gbps/

vrroom幫到你, xbox, ps5, apple tv入input, hdmi audio去q900, downscale output去philips, 畫面hdmi out去多隻平既1開2 hdmi 2.1 switch, 一邊出projector一邊出電視

咁玩所有野都食到hdmi 2.1, 仲可以幫部projector開埋dv, 完全聲畫分離, 你而家咁插電視前面有隻philips sync box咪冇晒所有hdmi 2.1功能

另外玩projector就咪搞依d燈, 真係晒gas, 睇戲係要全黑環境, 加燈完全本末倒置
Samsung 呢樣又真係做得幾好
我認真聽過都係三叔、Denon, 因為我fd嗰到有

其他都無聽過,最想試新款sennheiser

一般傳統音響大牌真係好少做中低階,本身個brand定位
我都有諗過呢隻,但個價買到AVR
我都打算抽返起隻PHILIPS SYNC BOX
咁而家買你講呢隻野好似搞掂哂
係咪最抵玩呢隻?
Source - AVR - TV / projector / soundbar
唔夠HDMI Out可以普通買個splitter, 會有少少損耗但都可出ATMOS

有錯請指正
其實我覺得都係想cap水多d

sennheiser等佢支ambeo plus 下年有得玩
唔夠膽講係咪最抵玩 不過hdfury我用左咁耐都穩定既, 同埋另一個主要既用途都係for projector可以用到lldv

我依家既conntection係shield tv pro同xsx入vertex 2, audio out去avr, 畫面就直出projector, 完全聲畫分離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞