(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我媽痕左大半年有多,睇佢日日咁搲好慘
觀塘個間賣死海鹽,我上過去,冇開門
有無人知邊到有?

今晚番去影俾你睇, 40零蚊咪買黎試下lo

就係呢隻

含強效類固醇,除非好嚴重否則少用為妙

thx哂兩位巴打 連登有愛
有無人知邊到有?

睇樓上講話好似執咗
留名
我有隻手指啲濕疹仲未退到
之前長期茶類固純茶到隻手指皮膚勁薄
搞到一直都埋唔到口,個傷口
我係睇中醫斷尾
之前有發病個陣就用Avene 嘅cream 價錢貴少少起碼無敏感

宜家突然出少少就會搽最上個支 無類固醇成份 好快就無同止痕
下兩支係日本買 中間個個查過好似有類固醇所以無用 不過係日本都幾出名 見好多人都用黎搽濕疹
最下個支係上面有位巴打都有用IHADA 我自己覺得作用不大

中間個支未開過 如果有興趣可以同我講

沖涼唔好用熱水 毒性食物要戒 早睡早起都重要
AD軟膏
過來人(細個搲到甩撚曬啲頭髮、訓一次覺洗一次床單,宜家九成斷尾)講兩句心得

1) 飲多啲水,唔好淨係飲飲品,多化學野未必好。始終香港秋冬乾,所以一定要飲好多水

2) 做多啲運動,出下汗。但係千祈唔好搲,用毛巾印走啲汗

3) 保持心境開朗,屌我知講就易,但係我覺得都幾重要

4) 乾就搽潤膚,搽類固醇係last option

4) 最難做到,就係離開致敏源 屋企執乾淨啲,唔好留啲塵啊喺間房。蝦,海鮮嗰啲少食。空氣方面就冇得救架啦,移民啦

之前post過 懶打

仲有睇下中醫真係會好啲

各位加油
我用過歐鎧淳都ok
同埋一定keep 住保濕
之前老豆濕疹,上網買舊手工梘比佢沖涼之後,佢話今年冇再出
強貼留名
用焦油梘都ok
同埋最好停類固醇 唔好查咁多
停左半年 有時都會痕r損左 ,不過我覺得好左d,d 皮靚返好多,無咁薄
平時呢個時候係乾到仆街損晒,隻手包晒膠布
當然keep 住查cream, 我宜家用緊歐鎧淳,aq cream 同aveeno
仲有強生有隻燕麥沖涼都幾好
醫生叫我買啲靚啲既cream, phy___gel 同ce____il,我揀咗前者,沖完涼就搽,之後真係唔痕 有時太乾燥就早晚都搽,醫生仲開咗類固醇,不過都係for一時間佢發得勁先薄搽一次撳一撳佢,跟住再搽埋cream
但我得手既關節位有,所以一枝cream都用幾耐下

我問識既醫生佢都係話呢隻 不過好撚貴
宜家要慳住用,有時仲其他頂住先
由細到大都戒口 咪又係咁 流血啦又
有無人知邊到有?

睇樓上講話好似執咗

Facebook search Dead Sea mor 我係呢到買 但真係好拿
我家媽之前好嚴重
已家睇醫生好左好多
之前老豆濕疹,上網買舊手工梘比佢沖涼之後,佢話今年冇再出

梘都值得推薦 尤其天然嗰啲
有一隻叫皮康(相)既藥膏
好有用
搽幾日就冇事 可以試下
新名好似叫曲味新乳膏
飲溫水呢啲大路野唔講啦
沖涼唔好用熱水沖涼
用你feel 到小小涼既溫水
因為熱水沖完會甩皮 仲痕
試下用斯巴5。5
用左一星期有效果
蘚立克皮膚外用組合
最近買左呢隻野試 我個頭有牛皮蘚
茶左1星期 好左7~8成 真心推介
可能大家對大陸野無乜信心 但試下無訪
連牛皮蘚都有效 我估濕疹應該有效掛
共勉之
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞