(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
如果出水係咩玩法?
我半年前無啦啦起
全身手腳都有 又流黃水流血水
又痕又痛 直頭訓唔到覺
之後去睇私家 開左啲抗生素同類固醇
開頭係好返小小 但係啲藥搽哂無耐又起
之後去睇公立專科 話唔似普通濕疹
醫生都R 哂頭 驗埋血都話無特別野
一直都搽類固醇 都知類固醇唔好搽咁多
但唔搽又起返 都唔知點算
非專業意見 只係個人心得
1.戒口 戒得幾清得幾清 我個人係戒哂煎炸肥凍
2.盡量唔好搽類固醇
3.痕控制唔到就攞冰full或用手輕力拍或用凍水沖或吹下佢(可以嘅話)
4.明白外觀睇落唔係幾好但唔好成日煱住佢
利申:濕疹7年 好翻一年冇復發
以上大部分嚴重嘅情況都發生過係我個人身上
非專業意見 只係個人心得
1.戒口 戒得幾清得幾清 我個人係戒哂煎炸肥凍
2.盡量唔好搽類固醇
3.痕控制唔到就攞冰full或用手輕力拍或用凍水沖或吹下佢(可以嘅話)
4.明白外觀睇落唔係幾好但唔好成日煱住佢
利申:濕疹7年 好翻一年冇復發
以上大部分嚴重嘅情況都發生過係我個人身上

仲有毎日沖完涼就即刻抹乾啲水然之後搽body cream (唔好太潤)
我半年前無啦啦起
又痕又痛 直頭訓唔到覺

一定要禁類固醇
睇中醫 不過人夾人 我自己都試左幾個
你睇中醫個時都可能會發得勁
係因為你之前用類固醇有反彈反應
要有恆心
發得勁個排 食野有咁清得咁清
j都唔好打 早訓 做運動
(過來人 而好反8成了)
唔介意 就加我telegram @rf_wg
好明白有濕疹又唔好係幾無助
朋友用過免疫系統藥?香港邊個醫生會有?幾貴都ok

呢類藥睇免疫及過敏病科醫生

皮膚科係冇

蘋果有單新聞超嚴重用左好番 呢個po唔知幾多頁有個留言話用緊

免疫力壓抑嘅藥 好貴下 同埋要定期驗血 比口服steroid少負作用

同埋皮膚科係有得開 我以前食過

用緊外用藥,淨係塊面,
藥房有賣,search tacrolimus,
幾貴下,差唔多5舊1支,用到1年以上
除非你大面積/日日用,
我1星期查1次到,有時可能耐d,
起少少即查=2日內無事
屌 呢幾日個人成日馨烚烚
之後又冇咩點休息 d 濕疹又出返黎
仲要係塊面度 唉
其實飲多d 水有冇用

我覺得有用 呢排每曰都起碼飲三升水
個人冇咁燥熱 啲血冇咁滾
夏天到 你地會唔會唔理人眼光照著短衫短褲

最差既情況都試過 已經無野可以怕

唔會唔理 自己都唔想見到啲爛肉

雖然唔中意人地望但都會照著
咁撚熱點頂
成身臭汗焗住仲痕啦
非專業 朋友分享
有濕疹係因為腸入面有真菌
所以要戒口 因為含酸性嘅食物會令到真菌更加容易養活
同埋試吓唔好用有酒精或者香精成份嘅沐浴露止汗劑濕紙巾等
千祈唔好用類固醇藥膏 因為類固醇藥膏只會令到皮膚越嚟越薄
想止痕可以試下用精油都可以 不過一定要係天然既
對海鮮無敏感的巴打可以食krill oil
以前晚晚痕到醒R到全物出黃水同血水
食左就一半 全身 臉既濕疹都完全退哂
當然多飲水 早訓 多屙屎 要查Cream呢D基本野要做足
之前中西醫都試過 類固醇唔係唔好 都只限好輕微
老實講我康復期間都會查 但好少劑量 所以唔會依賴講話反陣
希望大家早日康復
對海鮮無敏感的巴打可以食krill oil
以前晚晚痕到醒R到全物出黃水同血水
食左就一半 全身 臉既濕疹都完全退哂
當然多飲水 早訓 多屙屎 要查Cream呢D基本野要做足
之前中西醫都試過 類固醇唔係唔好 都只限好輕微
老實講我康復期間都會查 但好少劑量 所以唔會依賴講話反
希望大家早日康復
我半年前無啦啦起
又痕又痛 直頭訓唔到覺

一定要禁類固醇
要有恆心

唔該巴打先
應該直接停類固醇?
因為之前都停過用 之後返發
中醫都有睇一排
可能係返發個排睇 所以未見有太大成效
非專業 朋友分享

戒到應該食到啲咩?
非專業 朋友分享

戒到應該食到啲咩?

發得好勁就真係要戒得好清 盡量清淡
烚菜 清蒸比較多 甜野都好似要戒
戒: 牛, 海鮮, 炸野, 刺激野, 無鱗魚, 酒

凍水沖涼

早訓+運動

飲中醫開既藥, 好左9成

千萬不要依賴類固醇
我半年前無啦啦起
又痕又痛 直頭訓唔到覺

一定要禁類固醇
要有恆心

唔該巴打先
應該直接停類固醇?
因為之前都停過用 之後返發
中醫都有睇一排
可能係返發個排睇 所以未見有太大成效

首先我同你一樣我係全家都無 細個無
無啦啦爆 多數係因為身活習慣影響到有內部問題
eg消化系統 肝
我本人唔中意飲水 菜 生果 搞到咁(長期唔食)
我d濕疹係生係咀到 同手 個咀好嚴重 紅到仆街 好似小丑咁 勁個時會流水
類固醇其實可以試 因為人人濕疹原因都唔同 可能你用一次就好
但千萬要注意 當你正常用完西醫開比你既類固醇(例如佢開一星期比你) 你一停用 佢又爆既話 代表類固醇幫你唔到 一定要停用 因為之後身體會有反彈反應 爆得重勁
你要記住 有d濕疹係你內部有問題先會反映係外部(皮膚)到 你搽類固醇其實只係騙你d皮膚
你內部問題無解決 你一停 佢儲埋一次過爆
咁流水可以點? 我自己就咁
1.絕食幾日 只食白粥 菜 。肉都不要食
等你身體唔好再吸收更多既毒
2.當佢傷口咁處理。買生理鹽水 消毒 清走你爆既黃水 之後用油性沙布保護傷口 再貼傷口護墊(唔好買錯 有d唔透氣 貼左重死 你搵唔到先telegram我)
唔洗保濕 油性沙布好夠濕了 呢個動作 最小早中晚三次
3.早訓 咪打j 做下運動要有汗先叫做 做家立即沖涼
eg消化系統 肝
我d濕疹係生係咀到 同手 個咀好嚴重 紅到仆街 好似小丑咁 勁個時會流水
但千萬要注意 當你正常用完西醫開比你既類固醇(例如佢開一星期比你) 你一停用 佢又爆既話 代表類固醇幫你唔到 一定要停用 因為之後身體會有反彈反應 爆得重勁
你要記住 有d濕疹係你內部有問題先會反映係外部(皮膚)到 你搽類固醇其實只係騙你d皮膚
2.當佢傷口咁處理。買生理鹽水 消毒 清走你爆既黃水 之後用油性沙布保護傷口 再貼傷口護墊(唔好買錯 有d唔透氣 貼左重死 你搵唔到先telegram我)

巴打好詳細
咁我試下停類固醇 因為用左咁耐都怕
盡量食清啲 因為都食開重味野
未發之前都有做運動 依加都無動力做 不過都會搵時間做
丁就戒緊嫁啦希望
有濕疹真係訓都訓得唔好
戒: 牛, 海鮮, 炸野, 刺激野, 無鱗魚, 酒

凍水沖涼

早訓+運動

飲中醫開既藥, 好左9成

千萬不要依賴類固醇

有冇中醫介紹
係屋企 掌上壓 開合跳夠啦 完立刻沖
死海鹽有無效用
止痕搽個隻ad cream 效果得唔得
夏天好辛苦
eg消化系統 肝

巴打好詳細
咁我試下停類固醇 因為用左咁耐都怕
盡量食清啲 因為都食開重味野
未發之前都有做運動 依加都無動力做 不過都會搵時間做
丁就戒緊嫁啦希望
有濕疹真係訓都訓得唔好

我都係早幾年先有,係咀角爆,最勁發到耳仔 個陣R到有印勁唔開心,而家控制到不過有時都咀痕同乾
首先絕對唔可以睇西醫,除非太勁流哂黃水就食藥咁住,但痕到失眠都唔好搽類固醇。跟住戒口:鴨,鵝,牛,羊,海鮮,無鱗魚,酒講聲88先 然後做運動又好乜都好焗啲汗出嚟排毒,但一出完汗即刻抹或者沖涼,唔好沖太熱嘅水
其實基本上同留言啲建議差唔多
想搽嘢嘅我講啲做參考(我係咀周邊),冬天會用羊脂膏同Aveeno baby(唔使rich因為潤過頭仲煩)。
夏天就用水狀保濕,揀啲零香料色素,天然啲嘅產品,或者揀有維他命B或者E嘅產品,面膜有隻韓國嘅凝膠面膜幾好用打鋪機敷好耐都唔怕好似紙面膜咁倒吸番臉嘅水份(唔好屌9韓國嘢,有啲真心好用)。
同埋男仔唔怕比人笑就可以用DHC潤唇膏,好潤搽一次到食嘢或者飲水先再補都得,最近家姐發現屈臣有一隻潤唇膏都唔錯遲吓再補牌子同講有冇用
不過保濕呢啲好夾人用,做吓參考慢慢搵自己啱用嘅
祝大家早日康復唔再復發 濕疹真係好辛苦
呢幾日晚晚都痕到紮醒 一日都唔知訓唔訓到2個鐘 基本上得條頸特別痕。摸落去特別滾 同埋呢排唔知點解好易乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞