(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我曾經好嚴重,隔個月睇一次私家醫生
但近一年積極做gym,跑步,打波
早D訓 我覺得真係好有效
另外 辣野,M記KFC真係好毒 千祈唔好食
我食親都仆街

利申: 已放棄治療,只搽cream,食下敏感藥
已患病11年
我係兒科做姑娘 見唔少小朋友都有濕疹 醫生會開elosone呢隻cream 但佢有類固醇 要搽7日就要停一停 我試過買左枝比朋友搽 佢都話好work
啲人成日話訓多啲做多啲運動屙多啲屎就會好番
真心咩 好想好番呀唔想再對住啲愈望愈大壓力既皮膚呀

做多啲運動係會好啲

你地會做gym定點?平時冇時間點算?

我跑步 早啲起身跑 我為左搞好濕疹工都quit埋

咁你而加點呀? 靠運動好番?

未 而家靠西藥好返 之前食左大半年中藥
濕疹已經好左 但手啲位甩晒皮 有搽cream 仲可以點搞
我有啲死海鹽 有興趣巴絲打可以pm我拎啲試下

LIHKG邊有PM呀
啲人成日話訓多啲做多啲運動屙多啲屎就會好番
真心咩 好想好番呀唔想再對住啲愈望愈大壓力既皮膚呀

做多啲運動係會好啲

你地會做gym定點?平時冇時間點算?

我跑步 早啲起身跑 我為左搞好濕疹工都quit埋

咁你而加點呀? 靠運動好番?

未 而家靠西藥好返 之前食左大半年中藥

搽類固醇?

天生乾燥?搽"立"啲應該保濕耐啲

LIHKG邊有PM呀

自膠 咁telegram我

幾年前起濕疹之後就偏乾 一開始搽過一排類固醇 關唔關事

LIHKG邊有PM呀

你唔留id又點搵你呢

搽"立"啲既膏啦,一乾就搽,一定唔好俾佢乾
早排買左樽椰子油用,搽完一陣就乾晒,仲快過我用凡士林
BTW其實發緊炎係未搽乜都冇用?因為我諗緊我搽乜保濕都冇用,唔知係未關我D位仲發緊炎嘅事....

LIHKG邊有PM呀

你唔留id又點搵你呢

+1,都想拎D試下
BTW其實發緊炎係未搽乜都冇用?因為我諗緊我搽乜保濕都冇用,唔知係未關我D位仲發緊炎嘅事....

我就會嚴重果陣搽一層超薄既類固醇,然後等佢好左就喪保濕,嚴重果陣出街前會搽完lotion等佢吸收左再搽油,但唔係椰子油果啲
有時會因為兩樣野一齊用刺激左就痕,但搽完lotion隔5-10分鐘搽油就得
係麻煩架,但諗下痕麻啲定搽野囉
唔好用沐浴露,用番皂沖涼,用隻叫阿勒坡皂,有幫助

LIHKG邊有PM呀

你唔留id又點搵你呢

+1,都想拎D試下

Kayleelai

有興趣巴打自己add我啦

搽"立"啲既膏啦,一乾就搽,一定唔好俾佢乾

長期作戰
我自制左d番皂對濕疹好可以比大家試下
香港D水好多污染物 轉飲蒸餾水會好好多

邊有得買

我就會嚴重果陣搽一層超薄既類固醇,然後等佢好左就喪保濕,嚴重果陣出街前會搽完lotion等佢吸收左再搽油,但唔係椰子油果啲
有時會因為兩樣野一齊用刺激左就痕,但搽完lotion隔5-10分鐘搽油就得
係麻煩架,但諗下痕麻煩啲定搽野囉
香港D水好多污染物 轉飲蒸餾水會好好多

用濾水器呢?長期買蒸餾水都唔平
Lm

邊有得買

我自己整黎賣,要用30%月桂油先有用

我fb: @kaerokk

出面一般30%月桂油皂都要過百蚊。

不如我送舊比你用啦睇下幫唔幫到你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞