(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
呢幾日晚晚都痕到紮醒 一日都唔知訓唔訓到2個鐘 基本上得條頸特別痕。摸落去特別滾 同埋呢排唔知點解好易乾

有冇開冷氣訓呀巴打
呢幾日晚晚都痕到紮醒 一日都唔知訓唔訓到2個鐘 基本上得條頸特別痕。摸落去特別滾 同埋呢排唔知點解好易乾

有冇開冷氣訓呀巴打

有呀
有冇濕疹人成日鼻塞
每日沖完涼用消毒水消毒,再搽小小軟膚保持乾身,又要戎口
用左cetaphil沖涼加cream之後唔係好痕
但係咁出水好似唔埋口咁
點算好
搽蘆薈
單一致敏源可做脫敏
檢查一下成因係咩,可以係衣物,食物同壓力。因為太多皮膚病都係食物敏感引致,所以你要自己檢察下對麩質同黃豆等等食物有冇敏感,特別係前者係較難避免。其次先至再去諗療法,否則唔治本
睇過外國網站話有日本學者研究烏龍茶有助舒緩濕疹

我一日飲3杯烏龍茶,飲咗成2個月的確係好番d

唔知入面係咪有egcg
清潔多D

唔知入面係咪有egcg

我聽人講唔好飲茶

唔知入面係咪有egcg

我聽人講唔好飲茶

https://www.everydayhealth.com.tw/article/12044

【早安健康/林昕潔整理編輯】引起過敏、發炎的食物很多,想要避免紅腫、發癢、流鼻水等症狀,就得時時忌口,讓愛吃美食的過敏患者苦不堪言。不過,有些食物不但健康、美味,還能幫助對抗過敏和發炎問題!健康網站「mindbodygree」也邀請到美國醫學博士Leo Galland,和讀者分享最好的食療。

Leo Galland是整合醫學的權威,在紐約時報、華爾街日報等媒體都曾有撰文。他在即將出版的新書《過敏解法:關於你為何生病和如何康復,解開驚人的隱藏真相》中,分享他最喜歡的食療之一:烏龍茶。

烏龍茶是以部分發酵的茶葉製成,茶葉中富含兒茶素,屬於類黃酮家族的一份子。發酵過程會改變兒茶素的自然性質,並改變喝茶的生理影響。

在實驗室研究中,烏龍茶中的兒茶素被發能夠抑制老鼠的過敏反應,且效果比綠茶兒茶素更好。在日本的一項臨床實驗中,有過敏性濕疹且吃藥未好轉的患者,被要求飲用烏龍茶六個月,而大部分的受試者在一個月內就感受到中等或明顯的症狀改善,甚至有人在喝烏龍茶1~2周內就感受到症狀減輕!
同路人留名
夠訓同控制壓力既效力大過任何療法

奈何呢兩樣野真係好難做到

香港邊個人會夠訓同冇壓力

唔知入面係咪有egcg

我聽人講唔好飲茶

https://www.everydayhealth.com.tw/article/12044

【早安健康/林昕潔整理編輯】引起過敏、發炎的食物很多,想要避免紅腫、發癢、流鼻水等症狀,就得時時忌口,讓愛吃美食的過敏患者苦不堪言。不過,有些食物不但健康、美味,還能幫助對抗過敏和發炎問題!健康網站「mindbodygree」也邀請到美國醫學博士Leo Galland,和讀者分享最好的食療。

Leo Galland是整合醫學的權威,在紐約時報、華爾街日報等媒體都曾有撰文。他在即將出版的新書《過敏解法:關於你為何生病和如何康復,解開驚人的隱藏真相》中,分享他最喜歡的食療之一:烏龍茶。

烏龍茶是以部分發酵的茶葉製成,茶葉中富含兒茶素,屬於類黃酮家族的一份子。發酵過程會改變兒茶素的自然性質,並改變喝茶的生理影響。

在實驗室研究中,烏龍茶中的兒茶素被發能夠抑制老鼠的過敏反應,且效果比綠茶兒茶素更好。在日本的一項臨床實驗中,有過敏性濕疹且吃藥未好轉的患者,被要求飲用烏龍茶六個月,而大部分的受試者在一個月內就感受到中等或明顯的症狀改善,甚至有人在喝烏龍茶1~2周內就感受到症狀減輕!

日本研究:A trial of oolong tea in the management of recalcitrant atopic dermatitis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=atopic+dermatitis+oolong

唔知入面係咪有egcg

我聽人講唔好飲茶

日本研究:A trial of oolong tea in the management of recalcitrant atopic dermatitis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=atopic+dermatitis+oolong

津路烏龍茶得唔得
銅鑼灣有個西醫好撚勁,但係book要一年。
我拎左表弟d藥膏用真係好得勁快(我記得唔係類固純黎)
利申:前幾日出到成隻狗咁,茶左兩日再飲左兩支廿四味好左超多

津路烏龍茶得唔得

日本臨床實驗用茶包

立頓 車仔 烏龍茶包
銅鑼灣有個西醫好撚勁,但係book要一年。
我拎左表弟d藥膏用真係好得勁快(我記得唔係類固純黎)
利申:前幾日出到成隻狗咁,茶左兩日再飲左兩支廿四味好左超多

實有咩名架喎

唔知入面係咪有egcg

我聽人講唔好飲茶

津路烏龍茶得唔得

綠茶素???

唔係 epigallocatechin-3-gallate (EGCG)

而係另外一種
epigallocatechin-3-O-(3-O- methyl)-gallate (EGCG-3Me)

研究中發現抗過敏效果比EGCG更好

津路烏龍茶得唔得

日本臨床實驗用茶包

立頓 車仔 烏龍茶包

咁一日要飲幾多杯?
只係症狀改善
原理同食抗組織胺藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞