(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
我都係有好嚴重既濕疹
本身細個得手個個位有少少 小學個陣老母帶我睇左個中醫幫我谷晒啲濕疹出黎搞到好嚴重
最嚴重個時試過r到成身都係傷口搞到細菌感染差啲死
搵左好多中醫西醫睇試左好多方法都搞唔掂 仲食藥食到身體都差埋
後尾去左驗血驗敏感原加上大大下啲濕疹就好左勁多
雖然呢排啲唔知想點既天氣搞到啲濕疹又開始發 但係已經比之前好好多
最煩既係濕疹搞到我成身都係疤 由其係隻腳花到好似班點狗咁
都唔知有咩方法可以整淡佢
死海鹽好得
不過我係沖涼個陣直接拎啲鹽敷條頸
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
好´拿` 但拿多幾次就冇咁拿
第二日就唔痕
同埋飲檸水唔加糖 發覺一有屎屙就冇咁痕
睇到標題0.1秒諗左你jj生濕疹 自膠一打
係咁甩皮可以點,小腿又紅又甩皮,真係可以成塊咁甩,勁恐怖,搽cream又上唔到,望住對腳真係想斬咗佢,沖涼嗰陣想捽但又驚傷到真皮,唔捽又勁核突
係咁甩皮可以點,小腿又紅又甩皮,真係可以成塊咁甩,勁恐怖,搽cream又上唔到,望住對腳真係想斬咗佢,沖涼嗰陣想捽但又驚傷到真皮,唔捽又勁核突

準備發既先兆
首先戒口先,我之前都係咁,一星期後發到仆街頂唔順用類固醇
睇醫生好啲

冇乜睇法
但呢段 係咪將個因果倒轉左
濕疹的痕癢反映內心的矛盾,灼熱都反映了遏抑憤怒,滲水反映了收藏的淚水和傷痛,食物或環境過敏,則反映了對人家的看法的敏感,過度的心理防衛。皮膚的破爛,反映了不接納自己和憎恨自己 (感到不被世界所接納) 的內心情結。

呢段好偽文青其實

你用死海鹽效果點

仲寄予緊希望,上星期開始用得密,好痕果啲位噴落去唔掂佢一陣就冇咁痕,但唔會出門用,因為一噴完搽野都會刺激到痕,但有時用都仲係會紅同慶

你呢?

今日停左一日浸 之前係高登睇到B雜加鋅
岩岩第一日食維他命B雜(佢有埋維他命C)同(鋅+鎂+鈣)同一粒
用埋海鹽黑皂沖涼
未睇到效果
呢家冇之前個幾日咁紅 但隻手有紅點 沖涼個陣最紅
同少左扯住扯住既感覺

Google 睇到
*自然療法醫學(功能醫學)
1. 維他命B雜:防止Histidine氨基酸轉化為組織胺,更有助腎上腺制造天然類固醇,減低炎症。
2. 維他命A:與維C、B6、E及脂肪酸一起服用。
3. 、錳
4. 補充消化酵素。
5. Multi-C:平衡體內酸鹼。

有冇人知死海鹽幾耐會睇到效果

自然療法有啲講情緒,話情緒係對個病最大影響,類似接受啲心理輔導既野去改善
上面啲supplements唔係幾敢試住

唔係幾信
由細到大都有

我覺得濕疹始終免疫系統係入面既野
由外面搞好難醫得好

濕疹既根並唔係係個皮膚到
係免疫系統對一些物質有過大反應

Agger
但點先可以令免疫系統平衡番先 最穩陣既方法係做運動,仲可以點?

我樓上個堆

準備發既先兆
首先戒口先,我之前都係咁,一星期後發到仆街頂唔順用類固醇
睇醫生好啲

都有睇緊中醫嘅,佢話我係散緊類固醇,所以紅晒,冇爛,夜晚瞓到已經好好
但始終個樣都係有啲嚇人甩皮嘅情況
唔搽野又係乾到仆街,搽又唔上,好苦惱,
唔知點解宜家啲皮膚冇損但keep住紅好耐都冇乜點散過
有咩方法解決 條頸多數係領位特別痕 啲頸紋又會導致佢痕 我就嚟癲 好下又衰下
類固醇
有冇人同我一樣只係春袋生,好撚痕成日r到甩皮,應該點做好
有咩方法解決 條頸多數係領位特別痕 啲頸紋又會導致佢痕 我就嚟癲 好下又衰下

一樣 搽完cream啲紋會摺住啲cream好撚痕
有時覺得一搽完野特別痕
死海鹽好得
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
第二日就唔痕

隔離有個post講死海鹽, 我都今日買左盒
希望用得好

一樣 搽完cream啲紋會摺住啲cream好撚痕
有時覺得一搽完野特別痕

有咩方法可以搞搞佢 夜晚訓教特別容易痕
死海鹽好得
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
第二日就唔痕

希望用得好

用左8日到 冇傷口既地方
反而有生紅點
死海鹽好得
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
第二日就唔痕

希望用得好

反而有生紅點

我今日買個時,個店員話開頭用會紅係正常,話係排毒過程

https://t.me/joinchat/AAAAAEINy34rugj4kKExOA
隔離死海鹽post開左個tg group
死海鹽好得
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
第二日就唔痕

希望用得好

反而有生紅點

https://t.me/joinchat/AAAAAEINy34rugj4kKExOA

浸第2日 塊面發紅 但沖多幾日就退
但手腳就有D紅點
我由細到大都有濕疹,冬天會對病情好d,夏天又濕又熱發到我想死
我之前試過去泰國,結果去完爆得仲勁
用左ig shop既中草皂三日,塊面明顯冇咁乾,等睇轉天氣

生命總有希望架咁多位

生命總有希望架咁多位

飲多d啤酒?
奶茶咖啡好難戒
轉左飲華田 但又係甜野
死海鹽好得
因為我得頸,面有
洗完頭就沖走啲鹽
第二日就唔痕

希望用得好

反而有生紅點

大家可以泥傾下自己點搞啲濕疹
已經受夠 寧願每個星期飲中藥
一轉天氣皮膚就黎料 不斷r經常r到流血
搽藥膏覺得只係紓緩到 但飲中藥返發機會我覺得少左
奶茶咖啡好難戒
轉左飲華田 但又係甜野

咖啡我以前都日日一杯,但有左呢個病後就轉一星期一至兩杯或者唔飲算
篤手指驗血 睇下咩食物敏感 起碼真係戒左唔食得嘅野先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞