(濕疹jj)有咩可以減輕濕疹

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
用左死海鹽大半個月 之後痕到r得好勁
宜家無咩點痕 每日都有用
但有啲之前r損既位好似黑左一達咁
同埋近排開始有少少甩皮咁 係咪正常

開頭用果陣敷完鹽會搽cream保濕 但愈搽愈痕
反而就咁敷完鹽由佢就慢慢無痕
個時我真係曬到啊媽都唔認得我 好似舊黑碳咁
過左一 兩日紅曬之後甩皮

應該個個唔同,我一曬得滯就好焗頂唔順

我個人覺得咁做好危險,不過可能真係人人唔同

我個人覺得咁做好危險,不過可能真係人人唔同

如果真係好辛苦一次就搞得掂,我都好想試
你地有冇做咩運動改善到?
主要用ai cream 保濕!
不過最近好返好多 只係好乾就轉搽cetaphil 平啲
Tricalm 都試過用 損咗搽真係乸到仆街
同埋百幾蚊枝 都幾肉赤
仲試過用椰子油啊jojoba oil啊沙蕀果油嗰啲
其實痕起上嚟用乜都止唔到 但天然啲咁

我覺得心情好緊要 自己係心情唔好時會出得勁啲
便秘好似都會影響

利申:戒咗牛

Btw有樽死海鹽未用過 iherb訂的
你地有冇做咩運動改善到?

行山同單車
想知自己個方法有冇錯,定其實冇岩同錯可言:
海鹽果到,我係間中㩒啲鹽水上去,冇敷,次次都冇乜點la,試過頸甩緊皮好痕一手㩒住啲水,終於好la,但la完之後掂佢就會痕,個位慶哂
同樣方法噠啲水去冇痕但一直有濕疹既地方會痕左
咁樣正唔正常?

另外,有冇方法令濕疹唔好漫延
條頸本身得前面有,而加落緊去心口,後面又有
主要用ai cream 保濕!
不過最近好返好多 只係好乾就轉搽cetaphil 平啲
Tricalm 都試過用 損咗搽真係乸到仆街
同埋百幾蚊枝 都幾肉赤
仲試過用椰子油啊jojoba oil啊沙蕀果油嗰啲
其實痕起上嚟用乜都止唔到 但天然啲咁

我覺得心情好緊要 自己係心情唔好時會出得勁啲
便秘好似都會影響

利申:戒咗牛

Btw有樽死海鹽未用過 iherb訂的

初初都有用cetaphil但𣊬間就乾,所以都少咗用,夏天會用下咁但冬天就會用油會last耐少少,雖然都係好快乾
隔離post好堅,有個巴打話愈出汗愈易令患處好,本身難出汗,次次出完汗都覺得冇咁痕,有冇人睇過?
隔離post好堅,有個巴打話愈出汗愈易令患處好,本身難出汗,次次出完汗都覺得冇咁痕,有冇人睇過?

貼埋link啦,都唔知你講邊個

濕疹 有冇人會同我一樣?
https://lihkg.com/thread/16806?ref=ios

https://lihkg.com/thread/16806?ref=ios

其實出汗係好事黎,好多中醫都咁話,所以都係做多啲運動,出多啲係好事黎,但出汗嗰下痕嘅感覺真係好難頂,焗住焗住咁嘅感覺

入面呢段野:「搽lotion係仲難好, 濕疹呢家野要令佢愈乾愈熱佢先愈快死, lotion濕左佢, 個人係會冇咁痕但就好難好, 即係等於有黑社會問你收片, 你就順灘俾佢, 佢就成日問你攞, 永遠都有個問題係度, 要令d皮更乾同熱, 等患處出到汗, 濕疹先會死」

咁出汗咪又係滋潤佢
同埋咁乾會忍到手唔R咩,大家都慣左香港呢個潮濕天氣,一乾就會R,一R就會損,沒完沒了

其實出汗係好事黎,好多中醫都咁話,所以都係做多啲運動,出多啲係好事黎,但出汗嗰下痕嘅感覺真係好難頂,焗住焗住咁嘅感覺

應該諗點先可以大汗令濕疹既地方變番正常?一有汗就再抹左佢

入面呢段野:「搽lotion係仲難好, 濕疹呢家野要令佢愈乾愈熱佢先愈快死, lotion濕左佢, 個人係會冇咁痕但就好難好, 即係等於有黑社會問你收片, 你就順灘俾佢, 佢就成日問你攞, 永遠都有個問題係度, 要令d皮更乾同熱, 等患處出到汗, 濕疹先會死」

咁出汗咪又係滋潤佢
同埋咁乾會忍到手唔R咩,大家都慣左香港呢個潮濕天氣,一乾就會R,一R就會損,沒完沒了

呢段有啲保留,我自己一乾就痕同好緊
如果個巴打可以講多啲就好
濕疹冇傷口用死海鹽其實有冇用
之前有報到個媽咪用(嚴茜)沖涼,幫佢個BB醫好左個濕疹
之前有報到個媽咪用(嚴茜)沖涼,幫佢個BB醫好左個濕疹

呢樣好多人試過唔work,而且好容易令患處嚴重
老母成日聽人講話邊個邊個用完呢 樣就好番曬
但次次到我用都冇咩用
但次次到我用都冇咩用

了解多啲自己點解會發濕疹,真係有心想好番就查多啲資料睇下有咩方法岩自己
但次次到我用都冇咩用

了解多啲自己點解會發濕疹,真係有心想好番就查多啲資料睇下有咩方法岩自己

我係皮膚乾到仆街先起
我諗緊買唔買部放濕機好
現時眼皮+後頸長期紅腫甩皮。
試過好多乜乜天然油同萬寧賣嘅大部份膏都唔得。護膚嘢亦換過好多隻。
另外有戒口,戒到就快變剩食齋......
唔知點解都係冇起色.......

但以前手指腳指都有,而家好返就變塊面(眼位)成個鍾無艷咁,唉

中醫換過幾個都係冇用,嚴重時就去睇西醫先好少少。大概食一星期藥keep到兩至三個禮拜冇事,但過後又會翻發

唔知係咪壓力太大搞到點都好唔返......聽聞過係關事?

有冇人都係類似咁 好灰
充足睡眠
但次次到我用都冇咩用

我係皮膚乾到仆街先起
我諗緊買唔買部放濕機好

如果唔係勁貴值得一試,否則就勤啲搽cream保濕啦,再唔得就搽油,都可以用啲保濕既沐浴露沖涼果陣保濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞