[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我主要考慮
1.反mon:直倒高低炒輕鬆好多
2.部a7r3已用4年,返左家鄉買+vat,索性換定
3.tracking動態野a7r3有啲吃力,會影下車影下踢波
4.colour science
5.我自用既用途計a7r3像素已經overkill,a74個像素算幾sweet spot crop都用得下

可有可無
1.換鏡落簾
2.新menu
雖然話買靚鏡係想最高畫質
但我自己落手落腳做個實驗 試左用zeiss filter同無用
擺上tripod影同一個景 同一setting
開到200%都睇唔出個分別
最後都係決定用返filter 買個安心
Apsc

拍片機
同問
睇咗下面個review, 對焦好似麻麻

想知如果同85 1.8 比會點

https://youtu.be/3F1jSuTdWRc
85 1.8屬於入門抵玩,但係散景好普通,屬於你有預算一定會換嗰種
85最多真係拍人(非運動嗰種)用,所以對焦慢少少唔係好大問題
有追求仲有135俾你

咁我考慮下samyang/sigma
一萬蚊美金既ip cam
還好喇,我接受到嘅,影靜態野為主
想請教下師兄,其實我考慮sony a74,但黎緊a7r5傳會出。a7r4價再跌一跌同時,會唔會影響埋a74的價?謝謝
咁差?利申有100409gm 同 2x, 不過2x多數俾200600用
I series 35/2 要收光圈先夠sharp, 同其他幾支比各方面都無突出之處所以skip咗
睇網上test用2x仲不如放大
要係400定600定同gm2先值得用
新手入門諗住用以下配搭
主要影狗仔,風景,vlog

Song a74 + FE PZ 16-35MM F4 G

係咪已經好夠?🙏🏻
一到強光就知要拆filter
想當effect另計
買唔起GM想玩下普通啲先 因為未玩到好勁
都係平時影下狗 唔洗chur到gm
除非你好想要咁wide嘅zoom, 否則應該2470或24105會好用好多
如果影狗仔,35可能近左些少,企遠啲容易啲影佢動作同埋唔會近到佢一定focus係你度,可能佢自己玩果啲時間你都可以偷影下
,利伸養左隻貓有時影佢覺得24105都唔夠

風景就一樣,當你行山,有時你要影第二個山頭或者影棵花影隻蝴蝶,35 唔係太夠
Vlog就無接觸,不過當然1635重量同size有優勢啲嘅,同埋35相對地易用但係風景你去到16就要小心變形

加上如果你初初玩,重量接受到嘅話24105可以玩多啲焦段,重量想輕啲1635玩多啲熟習下部機,雖然只係300g左右,有時都幾係野
户外影狗狗1635就唔夠用
風景1635你只可以影大景 冇乜其他題材玩
Vlog就基本上一定1635 因為24都唔夠wide
所以我基本上都1635+2470
要拍vlog 16-35pz拎係手都無咁重
拎住24105自拍應該頭又大 手又攰
買完第一支 玩熟左再買下一支囉
多謝大家建議

咁2470係咪推薦 Sony FE 24-105mm F4 G OSS 呢枝入門好啲?🙏🏻
認同,反正好快就會心思思買多支
嗯,我投24105一票,你可以再收集多啲意見同比較下唔同人睇法嘅,唔洗一時心急話買就買始終都係無底深潭黎,不過如果呢個焦段黎講呢枝我覺得係用得過,重量質素各方面用落都對得住價錢,相對地可以練同試嘅題材都會比1635多,可能你vlog同wide野用住電話補飛先囉,好難話一支鏡頭滿足你所有需求嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞