[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Compared to the Tamron:
Sony FE 100-400mm GM OSS F4.5-F5.6 (2700 euros) : Similar Sharpness performances but better AF for erratic movements and compatible with TC1.4 TC2.0 and 30fps of the A1, more buttons for direct controls , but more heavy and pricy. Less versatile as 100mm is often too long for some portraits or street photography
sigma56 係3寶之中最靚
人像一流
二手間中見千零蚊好抵玩
羊羊羊呢支係FF 鏡嚟
冇升級機身欲望唔洗諗
因為日本官方加左價
水貨成本高左
所以行貨街價都升返少少
今日入手支2470GMii,諗緊應唔應該買filter,始終新鏡怕花但又怕影出嚟既相有分別,好矛盾

出去睇見B+w好厚,另外仲有隻ProTanle薄少少,巴打們有冇用過同有冇其他可以分享下?唔該曬
從來只買b+w xs pro
Sorry and thankyou
但因為細佬諗住分期供
所以感激您先😭😭🙏🏿
唔使買啦

花左又唔係我支鏡
如果白機身
近一兩年出應該得zv1 同zve10?
見到官網有部5100 寫住new
成日影演唱會會攝影師Sunny liu D相幾靚
5100 幾多年產物
買B+W T-pro薄啲,不過好貴
其實又唔係去到20mm樓下ultra wide
唔使咁薄
剛由Gm1升Gm2
用返原用緊既B+W 又易清潔

鏡升級,明顯對焦快左同埋最重要2.8 sharp左好多,好L開心使用中
幾錢?
好鬼中意佢個變焦環鬆緊
本來覺得流流地冇乜用
點知愈用愈過癮微調少少好實用
我一開始轉Sony 買騰龍2875,用咗兩年之後,諗住補返24焦段就轉sigma 2470。

後尾覺得Sigma顏色唔太對路,再補錢上GM一代。

Gm顏色對焦都啱心水,唯一缺點就係太重。點知過多幾個月就出二代。最後都係身痕忍唔到換咗二代。

所以奉勸各位,如果心大心細唔知買唔買GM就應該直接買。
珍 我係Sigma2470轉
2470都覺得太重好少用
但拍video根本上佢用左8,9成時間
所以換GM II絕對值
二手價13K都有 岩岩岀冇耐
基本上都好新
如果你用R4, 你用2470 GM 1代鏡,set 70mm F2.8, 影極都soft#pl

2代 全程 2.8都sharp
之前喺個器材展,賣14500送82mm b+w t pro本身自己都有塊82mm xspro .

但係一見到T pro係鈦色,就即刻叫佢直接裝上鏡頭。

男人真係對鈦,碳纖之類材質冇抵抗力。
水行價差太少一定係行
幫fd問:今個月生日係咪無左水魚活動?啫係叫人上sony買野有coupon果啲
平得幾舊唔會考慮水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞