[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
個價都算幾硬
我平時影完,會用apple個card reader入相去iPhone,但有時會過唔到,出現呢個感歎號,開頭以為唔夠位,但原來唔係…
都係嘅,本身目標人群又太細,近年手機都有一吋感光
要細機多數買返舊款多,好少人會用到A9級數嘅對焦

你部相機較咗係raw、jpg定raw+jpg
iPhone係出唔到raw檔要jpg先得
唔知關唔關事
iphone出到raw呀,唯獨有張過唔到落去⋯
咁貴我寧願買a6400
新手第一次買full frame,應唔應該而家買a74呢?定係等a7r5出咗先會平啲

同埋機同鏡去邊度買好?就咁去price.com最平嗰幾間會唔會中伏?
相機更新周期都幾長下
同埋sony 各系列機個TARGET CUSTOMER 唔同
R機S機同A7IV 互相唔打到大家
呢度應該有唔少人買咗?包括我
R條line 主打高像素要睇吓你有冇咁嘅需要
如果你只係普普通通po下上ig分享下真係冇需要用r機因為ig會將幅相壓縮咗好多

相機呢家野早買早享受影多幾幅相
而家a74相比半年前跌咗好多同埋普通紀錄下鳩影下已經夠用
冇諗住買R,係諗緊出咗r5之後a74會唔會再平啲

想影旅行相同拍下片剪下片咁,唔係剩係擺上ig,如果就咁post ig我應該用返手機算
Sor get錯啱啱瞓醒
但係唔同line就算出新個價應該唔大影響
我係你就喺消費券出之前現金價買會平啲
唔係嘅話又要等個價返回落返
不過傳就出姐
上次支2470gm2都係由4月傳傳咗幾個月先真係出
小弟想請教下大家用邊個牌子嘅CPL filter?
買B+W 真心有啲肉赤..
都係嘅,咁呢兩個禮拜快快手買咗佢算,但未買過唔知邊度買好,見上網有啲平過16k唔知有冇伏

如果想買龍仔鏡係咪去乜成嗰啲比較好
都唔係嘅,真係岩岩接觸嘅話支kit都ok 好用,反正你地一定會換鏡,更新支kit無意思
應該係佢舊kit太多庫存啫
用緊r3, 等緊r5出但如果r5不似預期既話換s3會唔會後悔
拍片多?
都係影相多
有諗過不似預期既話可以諗返a74, 但聞唔到相
其一啦,其二係以你作為一個用家為例,
kit 鏡到咩程度你會考慮用佢?
用得可換鏡我諗keep kit 鏡嘅可能性真係低啲,咁用資源搞支kit點解唔搞g lens,搞到支kit岩你心水資源用多左,錢賺少左
聞相都係r啦,唔係拍片多無謂轉s丫
size都唔同, 你唔介意買a6400 加支天涯已經唔同玩法啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞