[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
等我睇下
想問有入2470GM II嘅巴打
有冇入塵問題?
我岩岩買1個月 用左3,4次
發現鏡片內有幾粒黑點塵
光圈全開成像冇影響 收細光圈後會見到有黑點
Sony話保養唔包
鏡頭有幾粒塵影響唔到成像
收細光圈有黑點,明顯係 CMOS 入塵,清理CMOS 就Ok
打雀/月亮/及嘢
用緊a7c
想入手人生第一支影相用嘅天涯鏡
大家會推薦下面邊一支
tamron T28-200 F2.8-5.6
sony SEL24105F4G
tamron T50-400 F4.5-6.3
麻煩哂大家
你影咩多,而家用緊咩鏡?
多謝回覆
而家用緊sony 支 20F18 同kit 鏡28-60 f4-5.6
主要影街貓 餐廳食物 出去玩,影下朋友影下景點
都係記錄生活居多
收光圈有塵明顯係鏡頭問題,唔關cmos事
Cmos有塵就收唔收光圈都一樣睇得到
Sony應該有清塵服務,要收錢
不過呢種情況一定上去Sony度屌

嗰條友係咪換左人控制,點解連基礎知識都會錯
粒塵癡住CMOS,擋住CMOS 表面對成像嘅影響係大過鏡頭有幾粒塵
佢越收光圈粒塵越明顯,明顯係CMOS 污糟咗
連呢啲基礎都會錯同唔識,你影屎片㗎?大陸仔
咁如果係我就唔考慮50400喇,成k野重,帶出街好辛苦,光圈去返4.5起跳有時入餐廳燈光唔夠你又係整估自己

集中考慮另外兩支啦
最近對焦距離夠用,重量差唔多,咁睇落28200都唔錯,但可能留意下2.8光圈出黎有無唔夠利果啲問題囉,睇下105至200呢段你係咪好想要,當你想影星都直接換返201.8所以近果段唔擔心

唔知其他巴打點睇,我都睇下其他人意見先
見到有啲人影人,但月亮做背景,長焦影埋去都幾正,嗰種壓縮效果。
超級勁大個月亮果啲好靚
50400個400幾何用到
散景幾靚 不過冇得同GM比
預算唔夠 呢枝其實唔錯
其實我之前都打過長文講sony gm鏡QC/a74快門簾問題
佢唔係入塵咁簡單,入面果D直頭係黑色野同"異物"

我之前用C咁多年都無見過入面可以咁多奇怪野
而且鏡內有依D野既鏡..可能會越用越多依D"異物"
果時我支135gm用左無耐發現有D黑色粒粒,但我無在意
點知就過保養未到一年就越黎越多(重點,依支係唔常用)
但支2470gm1用左4年極常用幾都係正常灰塵
所以我估係個別鏡既QC問題,因為果支135gm整完後用多一年都無再有依D野

然後支2470gm2第一日開工又見到依D"異物"
之後去sony佢即時換左新比我
*前後整過4支gm+2部sony機,全保養期內free維修
thanks, 日馬$36xx,好似抵吊
你會唔會keep返本身支2860,如果會既其實咪同28200,24105重疊左
如果你有心想玩長焦咪50400,但其實400日常真係好少會用,唔係有心特登玩長焦建議你都係28200或者24105算啦
有少少想入支35mm
諗緊sigma 支35.2/.4 或者sony 35.4 gm
唔知咁多位巴打有咩建議
重量差一大截
買個自動接環玩舊鏡
都係嘅 重量同光圈會令人卻步,唔想帶出街
麻煩晒你
多謝你意見
如果係 會放返支2860出去換28200/24105
價錢網
A7C跌破萬一...
巴打枝135其實整左啲咩先無左個啲異物?清塵?
用左1星期都冇 見到光圈葉上有條野
打去Sony問 佢話要比錢睇
岩岩轉會 發覺Sony QC真係差啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞