[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔知a7r5 係六千萬定九千萬像素
六千萬又會覺得同R4 分別唔大,
九千萬通常都會iso 差,又食鏡頭質素
14定焦會唔會好難用
諗住貪1224彈性大啲,手頭上有35所以唔洗1635都得
呢啲filter可以喺邊揾定一定要買
C1 應該就算冇影FL都套得番FL架WO
唔會,可以crop,輕過1224gm好多
可以點套?
電腦白痴sor
變焦彈性啲喎
吓吓都crop唔煩咩

睇嚟叠埋心水草錢衝70200
雖然我就唔係搵食用
最緊要玩得開心又唔洗冤枉錢
巴打好詳細

想請教一下而家用左部fuji加枝等效50影左一段時間想升級fullframe

如果第一枝鏡買t70180而唔係比較common既2470個d range既話會唔會好難駕馭

因為冇真正用過長焦段,平時中意影人像,街拍同埋帶上山影山景同植物野
最撚慘就係嗰件鍾意貼網上文搵交嗌嘅濕鳩大陸仔專家係無料扮大袋,成日拎錯資訊嚟fake 鳩新人,仲係你面前班門弄斧,扮到咩都知,咩都識結果原來佢連鏡頭入塵 CMOS 入塵對成像影嚮嘅分別呢啲基礎嘅嘢都唔識,即刻露晒底
攝影界中,50定焦係老攝影人成日講要練既第一個焦距
而70200係我認為係進階攝影中最好練熟既一支鏡

因為依支野影乜都得
但同時佢影乜都無1.4(糖水相)/超長焦果隻咁明顯既特點
所以更加練到構圖

sony依支gm2咁輕對焦又快
買左一定唔會係冤枉錢
24240 換 T28200 會唔會好白痴?
本身用開a7s 影相 (你無睇錯)
後來入左a7r2 變左配24240 好似唔係最夾
而家已經好少影相,只係最多都係朋友結婚影d 觀眾視角
係我角度
我不嬲建議攝影人試多d唔同zoom range多過用熟一支鏡
而唔係開工用既話
我都建議用CP高既鏡取代貴鏡
所以我之前d post都係推1.8/Tamron較多

而你話2470依個range,sony有太多同類既鏡,我唔知你target係買邊支
2470f4二手可以3k,但2470gm2可以係13k
無個budget好難去比較t70180入唔入好

但兩個point la
1.t70180應該就出二代,要買一係二手有保,一係等多陣
2.我個人認為你買T28-200+一支35/50 1.8既定焦更岩你
人像,街拍,山景,兩支鏡已經做到晒有餘,重量上唔會差好多
價錢睇你玩1.8邊支,可能仲有錢餘,
相反t70180做第一支鏡...室內人像你己經影唔到了
帶出街又點都要用相機袋
淨係依幾點我都唔建議你第一支入T70180
唔會,T28-200係我有24-70gm2+70200gm2底下我都無賣
對佢依然有好高評價
佢唔出二代既話我都會推依支鏡落去
講真reganlam係攝台未算無料,我純粹係鍾意睇你地支那大戰
攝台其他版大把無料又要嘈
果件快樂龍話故宮相到而家都未蒲頭
想問下係邊度買? 同埋係咪有Distortion?
我而家成set 野:
A7S + A7R2 + nex5R (古董)
APSC: 1855, 16餅+UWA, 50.8, 18-105
FF: 28-70, 24240

其實鍾意APSC 多過FF,但APSC body 愈出愈hea
我從來不推filter
未出A7C我都keep一部APSC
但出左A7C之後而家9k-10k一部FF
鏡買副廠又唔係貴好多
仲要6400果批機又無機防

下批APSC機唔出4k60p
新menu
大電
都真係幾難同部二手A7C鬥
佢d apsc鏡仲要好多都好舊
apsc 都無乜大更新塊感光元件, 鏡頭都無乜可以再update 既位吧 , 再多咪renew d 鏡做拍片用

就算而家新出果三支新鏡都唔算好多人買 ,sony 算有心啦apsc 市場
24240 上r 鏡會好軟 , 我之前用73 都重覺得可接受 , 上7r4就有d 勉強所以賣左

上28-200 一定好d ,重點係你少影相, 呢d 支出係咪必要ja
如果買1224但大部份時間用16以下,咁不如索性買12gm
24一段有好多鏡可以取代,而且你想用24時通常唔會諗住用1224
紅色大字報狗就算啦
以前佢識貼下Price.com比價都仲叫有根有據
依家換左控制者之後佢變左垃圾
一部2014年出嘅A5100 同 上年出嘅 ZV-E10

塊感光元件都係 APS-C 都係 2400像素 對焦一樣又快又準

仲夠晒輕、有自拍反mon、有1080 60p 拍片、粒電夠影足一日、又可以用返晒啲Full Frame鏡

新手學影相/高手買嚟做snapshot機 真係一流
識貨...5100我前前後後都買左4次...
最後係上左a7c先清晒apsc

除左拍片+直出jpg同而家d機分別大d之外...5100+sony e20真係隨身機咁薄
拎黎當GR咁玩都得
佢個raw file去到2022都好夠玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞