[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Sony A7c + 40mm F2.5G 如何? 想方便出街,已有一枝24-105
輕便取向 去馬
想問問影macro大家會揀Sony 90 2.8 G定係sigma支105
Sigma for sure
想請教下點解諗咗好耐都揀唔到,sigma sharp啲但sony個oss又可能會有用咁
邊度收卡唔洗收手續費?
諗住碌6000消費卷買鏡
雙城
唔洗諗,未過7日咪試下拎去換
差不多兩皮一支鏡
係sony有責任管好QC,而唔係要你覺得唔好意思拎去換
SONY版有相睇,奇蹟like
我呢啲非專業嘅,唔敢post喺其他
一post上去我驚又俾人話角度唔岩構圖唔好
唔係sony store買
唔換係因為嚟緊幾日都要用枝鏡 但要換嘅話要等到有貨返先換到
理閪得佢 創作嘢鍾意點咪點
揾食就話個客有權屌,自己興趣野,
有評語咪思考下,個個睇法都唔同,岩聽唔岩聽都唔洗大壓力嘅
A7IV冇人試過傳唔到相去iOS?(無論用card reader/ 無線)

影幾差唔多嘅相,設定都一樣,但有幾張係傳唔到去iOS嘅裝置….好奇怪

google過又搵唔到相關嘅嘢,佢出現「!」又冇顯示過唔到嘅原因….
嗰度啲人個個都好似國家野生地理頻道啲攝影師咁
我都係自己興趣影我隻豬
開始老 希望留多啲回憶
兩個角度啦,起碼唔係個個都一味靚靚靚無進步嘛

我都係,本身都係去旅行先影得多,而家一味影隻貓
file size?
文字表達唔到語氣
但我唔係串緊你

不過你要諗下點解當初上黎問會唔會有大問題?

因為你都知兩皮野一支鏡
買左一陣就前後見到咁大粒塵
個問題已經好大啦

一來點解咁貴qc都唔好

二來我會叫你換
因為我自己手頭堆gm
開頭有塵既gm日後多塵既速度係快過其他gm鏡

所以唔換既
有心理準備有保內去比錢清一次
唔會啦
狗仔好得意
影得好好啊

不過連登出相唔好影到有支那元素就得
岩嫁喇練定自我審查先,廢事第時影錯題材po錯相
接受到洋蔥圈散景同死硬sharp的確係幾唔錯
夠輕細
我買嗰陣掛住吹水 就咁試咗對焦zoom光圈嗰啲就算
機片都係睇一睇見冇花就算 但係冇睇入塵
到後尾返咗去再拎出嚟先見到入面有塵
已經即刻問返有冇得換 佢都話可以換但要等返貨
我呢幾日已經要用所以等唔切換
我都知係自己on9冇睇清楚不過我急用就算睇到有兩粒應該都要買 因為佢都得一枝
我都預咗第時入得多就拎去清

拆鏡清塵見人講會有機會搞到焦點唔準
入塵又唔太影響成像 唔清好過清
想問ching有冇拎過去sony到清塵?
幾錢同埋清完枝鏡係咪冇事
對於gm清塵我都覆過好多次
簡單講就係塵就事少
但唔知點解新買就有大塵既gm都有越用越多塵既問題
早期就見到135gm有塵又係無理
但支135gm放多過用都可以多塵過我支開工必用既24-70gm

最後清完後
一年後至於都無塵

所以我覺得係個別支鏡qc問顯

因為除左支135
同樣問題都出過係我支85gm
又係整完到而家都無問題

至於拆鏡
同維修果面都吹過水
正常唔係拆到支鏡要整中軸都唔會點影響成像
我自己兩支整完就唔覺有唔sharp問題
因為我都係粗用
果時拎去清塵都係因為整機順手整埋(免費

Anyway
整唔整/換唔換巴打自己決定
但兩皮野買支塵鏡
淨係賣二手佬都識得扣你兩三舊
點解要將qc問題要自己硬食?
我個人建議就換到就換
要拆黎清就不如用一年先睇定啲

其實Sony qc差
但Sony cs我覺得係好好
一次諗住整佢換支新
兩次話有機會收錢都free
客氣啲傾下就得
如果唔係急用我都會等換
呢枝我都打算長用所以打算到入太多塵/過保前拎去sony清一次
唔該哂ching
sony閃光燈插口係咪用膠做㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞