[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
黎緊出fx30喎
apsc版fx3 xhs2塊cmos
4k120
依部都有興趣
睇下賣幾錢先

reganlam 你連鏡頭入塵 CMOS 入塵都分唔到呢啲咁基礎嘅嘢都唔識仲俾我屌到啪啪聲你就真係垃圾啦死大陸仔
用緊a73,如果放左支1635gm,用舊錢升上a7r4同入一支20 1.8補返wide鏡會唔會好蠢,常用仲有24105
R 5 下個月出啦WO
咁好嘅鏡頭唔好放啦
你要高像素 可以上r ,但相片質素無乜大分別

1635gm 轉20g , 你睇你自己係咪鍾意用20mm , 無乜蠢唔蠢
就係無錢
去歐洲玩果時真係好好用,但係返黎就好少出場,變左想仲值錢嘅時候放左佢
無錢咁繼續用a7iii啦 講真
我想上r,一黎快門制有啲神神地,二黎crop嘅空間大啲。唔想入返a73想要少少升級感,a74升級太少又唔覺

20係想要支跟身大光圈定焦,見都好多人盛讚佢所以想試下,而家最大光圈就係2.8,影星其實夠嘅,不過1.8可能好玩啲,同埋唔洗下下都gm出場但係自己交唔到功課
我預a7r5要30k a7r4現價唔差丫
a7r4a 只係像素大左, mon 同evf 靚左 , 其實都係無乜升級感
當然如果就壞就升級先, 我都係死左兩次機頂d 問題先換a7r4a

影星就....無乜答案 , 天氣先係重點, 我都少用1635gm , 但無乜其他鏡頭代替到 , 我有14gm 同20/1.4
目一巴你覺得50g定55za散景好啲
唔該多次巴打詳細解答

本身都係諗緊可能t2875 ,呢種焦距比較熟悉

聽完你意見而家睇緊支天捱鏡既review, 真係好似天捱+一枝常用焦段既大光圈定焦更適合,唔該你
我仲用緊A7R + 35 F2.8菜 + 24-70 F4菜
就算A6_00 系個操控都係差少少.
第一代個body 夠輕, 轉盤最好feel, 光滑機身.
係易甩皮, 同快門個位差, 冇IBIS.
年尾前出85gm m2 機會大唔大
4po

有,機身修正幫到你
16-35 大啲
Lightroom preset 有一堆罐頭
我無用過preset
散景依樣野好睇人,有人鍾意gm果隻soft
不過都真係有人鍾意二線性/口徑蝕好勁既鏡話多d野睇

我之前支55za賣完又買..賣既原因就係散景太亂佢散景有d似老鏡
我個人唔太鍾意
同埋我得40G,唔肯定同50G係咪差唔多

但40G vs 55za,我會揀40G散景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞