[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
點解依排攝台咁和平
忙到仆街想上黎娛樂下都無

然後Sony版又好似少左好多舊人
三島同R乜lam既支那大戰完左嗱
要輕原廠得50.8同55
40g係輕
但配你鏡組唔太岩

55.8算係幾岩你
但紫邊同散景就係Sony初代鏡水平

儲多少少50gm
唔算重又唔算大碌
就算買55.8/zeiss50其實最後都係屎忽痕想上50gm

你買得24-105+24gm都唔會窮得去邊
分期又好乜都好
我覺得手上咁多支gm中
現價50gm cp值係同24gm一樣高
直接50gm la
多謝巴打詳盡嘅解說同建議 但係50 GM 都幾足料 仲重過 24-70 II

另外 上面有位巴打提到 40 ZB 再閱覽網上評測後 覺得 雖然40 ZB成像甚佳 以日常定焦嚟講 都幾好駛好用 但老實講我覺得 1)支鏡嘅外型都幾醜、 2)佢近攝個陣會自動收細光圈 、3)街價貴過55 ZA 一倍 真係好難說服到我入手
我有24 50 另外仲有14 1635 70200ii
平日出街24+50都幾經常會做
兩枝加埋一個sling 6L已經夠晒有突幾輕便
50唔會令影果個同睇相果個失望

如果自己單拖真係淨係想靜靜慢慢咁影一日相
會1635 70200兩枝出去
pd capture掛部機加1635喺袋側邊
70200放喺sling入面
顛啲會袋底掛枝腳架
一路都覺得50係必須要練好所以入左支55
岩岩早兩日放左,用左兩年都無乜進步,不過支鏡色,重量,成像,size全部都無投訴
不過係自己問題,55段用黎用去都唔順手先放走佢
新果堆Samyang電影鏡唔知用黎影相得唔得
睇膠攝三子繼續做鳩canon
冇話唔得嘅
係傳聞佢個餡係依家嗰堆1.8
只係換左統一外觀同尺寸方便上穩定器
仲有係用T值顯示入光量
如果淨係影相收返舊版2手會抵玩好多
我以前都係
可能用電話縱壞哂
成日乜嘢都wide35 24都唔夠
整慣手哂影埋啲到此一遊既相
到拎住55上手就好似好唔啱用咁
唔識用呢個焦距硬係好似好焗促咁嘅感覺,唔識形容用到55以上焦距都唔覺,唯獨是佢係咁,明明各方面都好滿意,但就係唔岩自己,所以放棄反正係自己構圖唔掂
返咗貨可以換啦
對不起,由於以下原因,您無法兌換此商品:

此項目目前缺貨
Tamron 出20-40/2.8

又幾得意
55 ZA 唔岩用 應該係因為個最近對焦距離成半米遠

而且支鏡簡約到連AF/MF掣都冇

去Sony毒氣室試下 40G啦 夠輕便 係A7C個mon睇 其實都幾利 實試冇膠攝三子講到「假G」咁差

不過同焦段的確大把選擇 3千大元亦可以揀支大光圈啲嘅 再唔係買個mount 玩返Canon/Nikon舊鏡又得

有冇巴打知發生咩事
今朝影左一張相就變成咁
巴打試下google sony 防閃爍模式幫唔幫到你
二手A9 定係A74好啲?
我岩岩試左出廠重設
影出黎冇左啡線 但半按快門都係有要下係啡啡地
希望撐到A7M5 出
可以睇下Elecom 嘅off toco系列
我第一個相機背囊係佢
幾輕幾好用
之前送左俾人

依家啲出名牌子新嘅背囊係靚,係實淨
但郁啲都1~2KG起跳
依家一個重過一個
係咪閂左機械快門用緊電子快門?
Flickering?
我po個隻都1.2kg
但輕個啲又好膠驚塌
今朝係如果用電子快門 會好明顯出成板啡線
如果轉返用機械快門 就隨機有一邊會啡一大個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞