[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
好奇問..富士轉過黎慣唔慣Sony d"屎色"?
其實我仲未買機呀,仲睇緊a7iii定a7iv

我都滿意而家部機直出d色,但對焦同埋鏡組真係同sony差太遠,咁我諗色應該可以執掛
想問,數碼修正係唔係jpg先有?張raw係唔係要Lightroom 再set?
話事話
Sony咁多支50
我玩過sigma50.4 zeiss50.4 55.8za FE50.8 50gm

其實支FE50無想像中咁弱
個散景我覺得仲好過55za
sharpness差好少好少
除左電鑽聲同對焦慢少少外
新手想試50依個焦距我都幾建議買二手1k玩下

平玩sony既話...28-60+50.8,2k兩支鏡又輕出黎畫質都唔錯,影既題材都多
但就局限左影唔到快野...不過閒影CP值真係爆燈

會推依支平野因為前排去某個地方做蚊型分享會
在場果d好多人都係貴機貴鏡...
但光圈快門iso視角都未認識
真心覺得...攝影係要玩平野先會練到技術
就好似執相勁既人一定影過無數爛相一樣
建議sony巴打們唔好下下一入門就身痕GM
玩多幾款鏡仲好
咁如果想試下長焦鏡頭呢
以你經驗有邊枝推薦新手
好似上年已經講話會出
有邊支 28 同40大光圈又食到高像素, 轉到m mount 落天工環都接受到
用呢兩個焦距用得舒服過24 同35
thanks ching我再研究吓先
Sony長鏡只玩過E55-250/70200F4/70200gm1
而家持有T28-200 T70-180 70200gm2

CP值:
T70-180(價錢質素最平均,如出二代再輕d sharpness d仲正)>
T28-200(平+有質素,依支野係顛覆左我對天涯鏡印象)>
70200gm2(貴但所有野都超標,輕,sharpness,對焦快,有防震)>
70200F4(以前Tamron未出好多人用,而家拍片行家好多仲用緊)>
70200gm(我個人計,有二代就唔會諗一代)>
E55-250(手感似玩具..畫質收到F8都一般,對比1650oss,1650仲有電zoom同細既優點,依支就無)

另外果2支70-300/70-350果D就未用過
50 1.2 定2470 2.8 II 好?
利申:已有35 1.4 GM
如果你有單反鏡頭 可以試下買個轉mount 玩

我支 小小白插係A73 一樣影得開心
Sigma 如果買水貨有事,代理會唔會整

出就肯定出,但係年尾前機會唔大, Sony 啱啱先出咗80 f1.2嘅鏡組設計,好大機會係出85 f1.2GM
反而想知60 f1.2 係咩嚟
其實仲方便,我喺相機set咗粒button for 1.5x zoom,仲方便過摟zoom ring 當然如果你中意聞相呢招未必啱你
等… 如果都係keep返輕身應該會幾吸引
想請教下大家
過多個月第一次去歐洲旅行

本身得 A73 +支 24.4GM
仲洗唔洗補支 16-35 好?聽你地講到好吸引,但少貴
定直接加支 Tele T28-200/ T70-180(鐘意大光圈) 就算?
Pish
好多鬼佬都推介50.8
我只係覺得今時今日電鑽聲連2手都要千幾真係唔想買.
700-800 蚊倒就差唔多.
想問原廠支35 2.8菜餅鏡, 如果裝49mm filter, 可唔可以要上hood, 會唔會整爛個hood/filter?
用sony原裝或filter夠薄既,可隨意上落埋hood又唔影響,呢個係sony既設計
有少少想入T35-150,本身有支24-105同16-35GM,諗緊放咗支24105換支35150
本身都係影開風景多,其實係咪唔需要換都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞