[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
都算係升級黎嘅
剛入手a74 同2070GM2
想補多支廣角
想問1635 定1224 好d??
去旅行周圍走影風景用
定 1418定焦??
如果只想帶一支鏡,入24-105,反而24gm可以放咗佢
雖然我都有35150,但我覺得影風景真係冇咁嘅需要,都會重一截,除非你影囡囡就另計
依家我都考慮緊35150定2470GM2
諗左好耐都唔知要邊枝好
影狗多係咪2470好啲 我貪35150唔洗換鏡可以影遠啲
同埋有啲會影下踢波 係咪35150會好啲 心理關口係因為重
玩過70180都覺得ok 唔係話好重 35150真係要出去撚清楚
都同意
如果支g 有f2就好心理上好啲
有無人玩過 40 2.5 g 同 50 2.5g,有咩評語
重到唔想拎出去的話,幾方便都冇用啦
輕快高汁
相要今晚再分享
等你
想執支40g做蓋
我都掙扎緊2470 GM2 定50 GM好因為有支35GM
推2470GM2
Zoom方便又有質素

如果你買左支50GM, 支35GM就會擺係度
a7iv crop完得千幾萬象夠唔夠用㗎
都真
70180啦
24.4掛機,唔夠就crop
同你有緊同一個煩惱,決定入wide然後中段用定焦
35 50 85咁
因為我等支35GM所以諗緊入zoom定加多支定焦
同你有緊同一個煩惱,決定入wide然後中段用定焦
35 50 85咁
因為我得支35GM所以諗緊入zoom定加多支定焦
35+85咁用啦
wide就12-24+35
睇返自己去歐洲啲旅行相,都幾常用到24甚至20mm以下

所以我係你的話,一定會帶1635去,另外加枝50或者85定焦大光圈
曾經有一段時間換咗枝35150嚟影籃球
Zoom ring太緊 要用力去扭嚟扭去
加上咁重 影一個鐘左右手腕就會開始攰
所以先咁難諗
我依家同時持有緊50mm za同 55mm za,我覺得同一個光圈下50mm za個立體感都強好多
我都係,用緊一代小小白IS,插落A7R II到都勁sharp,不過對焦會慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞