[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
FX3 個 menu system 即係原本? Sony a7c 果個好很煩
新 勁好多
A7C 應該係新menu(A7IV應該同樣都係新menu)
我試用Fd子個部A7C 無咩差别,係FX3 多左個Cine EI 用
唔該
有冇大啲光圈呢?
無玩開大光圈,不過有試過2470GM2,
幾岩feel。 但如果長期上穩定器轉焦距要成日再set平衡,所以我開頭狗衝左1635PZ,因為有內對焦,handhold又可以玩下Dolly zoom, 幾過癮。

每個人既使用習慣唔同,我下一枝鏡應該都係2470/Sigma 2870 兩枝都係2.8光圈
唔知算唔算解答到你
5480 個價好吸引!
E mount 有咩鏡拍片好呢? 唔熟Sony
我都係新手黎
不過如果你同我一樣求方便既,我用緊1635 PZ F4拍下山景行街片,生態唔打雀的話係幾夠用
上面都有師兄推薦28135
有冇大啲光圈呢?
無玩開大光圈,不過有試過2470GM2,
幾岩feel。 但如果長期上穩定器轉焦距要成日再set平衡,所以我開頭狗衝左1635PZ,因為有内變焦,handhold又可以玩下Dolly zoom, 幾過癮。

每個人既使用習慣唔同,我下一枝鏡應該都係2470/Sigma 2870 兩枝都係2.8光圈
唔知算唔算解答到你
好吸引
可能又炒得起
我應該會買Sigma 18-50mm 2.8
配FX30好似都真係有得諗
緊係唔係啦

A7c係舊menu

Fx3 係新menu 係a7siii 果個 但有啲嘢再新啲
好心動,本身用緊T28-200,建唔建議入手?
唔係線性,但可以係判斷參考
50mm以上就非常準
20同16差距是14%,確實差距多
而且我哋冇咩人可以直接睇焦距就知角度啩?
其實價錢差少少,出A74會唔會好啲?
如果拍片為主,Fx30好d
換2040 5048
哪有錢
買兩張=一部a74
就嚟買card 都可以分期
兩樣嘢嚟
影相為主A74
拍片為主FX30
佢啲焦距正呀但真係好重
睇你室內定室外
重量真係幾影響使用率

我就係為輕便85GM換85 1.8
冇Stacked,冇埋連拍
不過1800usd好抵
穩定左約一年後估計10000港幣都買得到
不過4k120再Crop 1.6就唔係咁好
Ff都話Crop完可以用Apsc鏡
Apsc再crop就真係冇廣角用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞