[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
而家去戰地咩
正面飛D石仔來就話姐
我啲鏡全部都有filter,因為鍾意拎件衫嚟抹鏡頭😆
當然靚鏡就買啲靚filter啦
以前會用 之後覺得花都冇花過 唔知裝uv黎做乜9
再出去試多次個2x
點解好似唔用再crop畫質好過2x
用a74+100400
想問下trade in 2470gm換2代邊間抵啲,dc fever 門巿ok 嗎?
Dc fever個trade in價跟Sony
所以應該放比二手佬再上去買就最抵
有冇巴打用過samyang AF 85mm F1.4
小心放2手遇著電筒黨
收2手唔著電燈不如唔好check
有冇巴打用過Metabones?對焦速度ok嗎?用轉接環會唔會有啲相機功能會用唔到?
諗緊sony100400 定 等tamron 50400
Tamron la 有新買新
利申 等高質二手
我都等50 400
我同意,ZEISS鏡嚟講係好失望
賣又唔值錢
有冇人有用過龍仔70180
想買枝黎影人運動 已經有枝55定焦
想買個m42 adapter
係咪求其買就ok
Sony 40 2.5 G
龍仔 35 2.8
Batis 40/2

點簡好,有無巴打用過可以分享下
自己原意係搵枝輕便大光圈,都我明白兩者本身難共存

原廠最輕,有光圈環、有de-clicked、有掣
龍仔 放大率最高,準macro
Batis 最肥大,光圈大一級、可近攝但不如龍仔
龍仔嗰支好玩又高汁仲要平唔駛諗
都考慮得batis,索性諗下sony或者Samsung 35 1.8啦
運動買唔起gm2其實可以諗下135gm
如果一定要變焦70180都冇問題
Sigma I series 35/2呢?冇咩聽人講會買
但外國例如I series 65/2都話好正
普遍講稍重稍貴,但係幾靚仔
Samyang 仲有枝35 2.8 餅鏡
巴打點解決定a7r3去返a74嘅?
我a73考慮緊a7r4a或者等5,想請教下意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞