[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
agger. 其實枝sigma 28-70 幾輕又唔差quality
不過無乜人講,網上片都唔多
24GM個原廠遮光罩除咗日本樂天之外 有冇辦法可以買返?
Sigma 又出3枝wide d 1.8
我就係用家,所以先叫巴打睇埋
開心使用中
輕便 夠用
手動鏡有Voigtlander 15mm
有時會揾到啲平價二手
如果你係影星 都係睇返sigma f1.8果支 有大光圈
但價錢貴一截
多影貓135GM唔使行太近 多暗位有大光圈夠快
S16-28/T17-28 求其買支50
tele睇個人需要 有用開又無重疊就買啦
去Sony store 問下
如果買T28200
咁咪有一大段都同支50400重覆左
點解唔揀S2870/T2875 再配50400
唔重覆焦段之餘同2870/2875果陣仲輕身D
呢個都係其中一個concern,兩鏡支好似重覆得太多
但T28200我預計都係單獨使用多(旅行,鳩影下活動咁),帶兩鏡時會prefer50-400配ultra wide多啲
都有諗過如果std zoom配50-400兩鏡嘅話我會揀24起跳嘅f2.8 zoom,然後唔買ultra wide(因為經驗上wide鏡使用率實咗太低,唔想買兩支鏡cover 24mm以下)。但呢個組合會仲cover少咗焦段,所以就冇揀了

睇啲評價28200畫質都好似唔差,同s2870比帶多100g但多2倍幾zoom好似吸引啲 反而係24mm@24105G同200mm@28200考慮緊,兩個都想要
Rumor階段,未必真係出
CF-A 卡大家用咩牌子? 最大容量幾多?
Sony 160GB
Prograde 160Gb
小弟有部A73

鍾意輕便出街影相 少拍片

影風景、街拍同食物多

變焦有支24-105 G 定焦得一支24 GM

如果想入多支定焦 for 旅行/日常生活用 應該補支55 ZA /40G餅鏡/定係考慮85mm焦距or 有冇其他建議?唔該晒
會不會考慮batis 40 幾好用又輕
係大舊D

最大容量有240GB
目前得呢個牌子有
多謝推介

請問 Batis 40邊度有得試?

同 55ZA比邊支銳利啲?
batis 40 好似冇得試
行過dcf 果D都冇
睇下網上review 先囉
thanks ching. 香港好似無乜地方有得賣
唔該巴打 的確係好推介 研究下先
55ZA好銳平平地買枝2手都唔心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞