[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
咁多人唔狙擊,點解唯獨狙擊佢
咁件大陸仔佢就好擘大隻腳屙篤狗尿照下自己啦
成日鳩話連篇
又話14GM小眾到佢睇唔到
又話2470GMII香港定價貴過美金
又話縮光圈影到粒塵唔明顯唔關CMOS 事
又話買A74嘅係柒頭
佢啲柒事數之不盡
佢啲狗噏留言成日收負皮
我屌佢就收正皮

只有弱智嘅先撐佢
咁多人唔狙擊,點解唯獨狙擊佢
咁件大陸仔佢就好擘大隻腳屙篤狗尿照下自己啦
成日鳩話連篇
又話14GM小眾到佢睇唔到
又話2470GMII香港定價貴過美金
又話縮光圈影到粒塵越明顯係唔關CMOS 事
又話買A74嘅係柒頭
佢啲柒事數之不盡
佢啲狗噏留言成日收負皮
我屌佢就收正皮

只有弱智嘅先撐佢
需要一定彈性但又低光場合
影舞台,室內運動等等
所以好適合婚攝用
如果只係影靜態人像,用定焦就得
諗緊呢支定Gm2 反正都差唔多價錢
但係35150好重同埋聽人講會有機會易斷接駁位
35150真係影人開工用
五年保 有問題返去搵佢算賬
我都想知有冇人會研究,想jpg直出
執相好痛苦,成日覺得自己整得唔夠好
有時都想慳水慳力
依家用咗FN?唔記得叫咩名相機又唔喺身
隻色睇落好日系個mon睇得好靚
但一入到電腦就成舊屎咁
我用來一家四口去玩用 唔駛換鏡

但支鏡變型都幾勁 要靠數修
FL
我覺得落電腦冇咩分別
巴打用咩software開
我用C1,因為冇比錢整LR
raw落電腦係冇分別,jpg先有影響
有新買新
一支20年尾一支16年頭

真係唔知大光圈叫”彈性大”
定焦距cover得多叫”彈性大”了

各有千秋
所以應該揀70200然後有需要時買增距鏡?
兩支唔同用法啦 , 你唔介意無35-69mm , gm2已經無得輸

邊度聽到易斷? 樓上都有巴打支gm2 入塵 , 有埋相

建議你兩支都唔好買
我個人係咁,用70200ii, 有需要再用增距
想入手了
定係1224GM好
去歐洲旅行用wide鏡正啲

想問呢啲色點執出嚟,好舒服
歐洲室內教堂/風景都好好用
好簡單,買14gm剩低啲錢就補少少買埋70200
依類相十有八九都係filter+微調
搵下邊隻filter似仲好
所以應該問似係邊隻filter,而唔係點執

而家十個ig攝影師,都唔知有幾多"真係"識調色/執相
長焦用係壓縮後景係人都知,但真正識得"壓縮"既定義就唔係人人明

簡單講,長焦加大光圈,泛用性係超高既一支鏡
所以係commercial上70200係必用鏡,2.8泛用性更高,gm2仲要輕到咁,開工既無理由唔買(婚攝近年少左好多人用70200,因為而家婚攝己經淪為大光圈鳩車+fitler相)

而70200用係studio shot可以由head shot到full body
基本上以前到而家,只要唔係只影人像既攝影師,多數都有支70200
(好似muse依類偏向藝術家既攝影就可以只拎50.4/85,因為佢既題材9成以上係影人)

仲未計中小型product拍片,standard+tele zoom可以覆蓋好多題材,CP值好高

但連登依支野唔hit,因為好少pro佬出黎講野,多數係新手問買乜鏡多
以新手向/為興趣影相,又真係無乜必要70200
比我都覺得Tamron28-200+50gm/85gm/135gm仲"好玩"過70200

再講返開頭既壓縮感,係商業上唔只係單純壓縮個後景,而係要控制埋個後景
例如後景品牌logo既大細?依個影響左品牌既視目度,太大太細都有影響
product既比例?依個影響主體同人眼第一眼構想到product係現實既大小
人同建築物既關係?影響兩者之間既緊密同關係
所以...正常會影唔同範疇既攝影師,一定揀泛用性高既鏡頭做首選
而2.8係打燈情況下都夠用有突

原本都想再打多D技巧野..
不過次次係連登講親技術野,都會有專家出黎貼網上文搵交嗌
好似初到連登討論過"壓光"技術,都有唔少巴打仲停留係壓光係一定主體光過背景先叫"壓光"(係用燈上面,壓光同補光都係用燈打出去,但概念上係好大分別,為免又有連登仔話我自吹,其實網上教學度,muse都有提過)

所以近排我都懶得係依度講咩技巧,睇下三島+R支那大戰
或者笑下d傻鳩參加比賽有得唔投訴,走上黎連登扭計仲開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞