[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (87) 秋季出A7RV

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
24-105 F4 / T28-75 G2
大家會點揀
你要做嘅唔係換走支24,而係直接買多支135
用開咩影開咩??
人>風景
人先過風景嘅話我投大光圈
70-105你唔常用呀嘛?
本身諗住一支鏡 人+風景
先諗24-105 F4 個焦段彈性啲
我覺得睇頻率,如果你常影人嘅,果級光圈就相比70-105更有用始終就算你影風景都未必經常用呢段,但個光圈你就一定成日用到,
如果你唔係心思思想要果個光圈,你一開始都唔洗諗直接買左24105啦
第一部80mp fullframe 嘅話30k 都大把人仆去
有錢玩聞相嘅大把人
sorry 1999
因為買嚟係諗住影雀影生態
可以唔洗理noise 最緊要對焦快 同埋焦距愈長愈好
所以用翻APS-C仲好
想影生態

係呀,就係200-600太大太重會好辛苦,但嚟段焦距佢係首選,所以考慮緊
或者用50-400頂住先,輕好多
btw好希望快啲出a7c2
會唔會落架影?
會落架又有budget咪直上200-600
冇咪t50-400
a7c配200-600唔落架真係唔知點拎

其實龍仔仲有枝t150-500,平1/3但都唔差嘅
買咗a7c就唔使換a6600啦,開apsc mode就得
同埋a7c之後方便你換更大嘅機同鏡
我講緊係r4值唔值有幾大需要上r5,理撚得你李嘉誠
你去到多唔多用28-35呢段?
樓上提議sigma 16-28 又好似可以諗埋tamron 17-28
因為平時都鐘意影40 之前香港用sony 28 f2 又好似唔太啱心水 唔知歐洲 影建築物同人 會唔會用到28-35
16同35都好常用呀,可能係我壞習慣,但係到好多時一到開闊嘅環境我就16同建築物內都會可接受嘅變形內儘wide,一到影野食或者吸引到你關注嘅小物件或者人就35,所以我答唔到你28-35段,因為我係16-35都用哂,

不過40我諗唔洗特別帶,同1635相差太少,始終旅行走馬看花你換得lens黎都行過左,你1635影完返黎crop都唔會太差

所以如果我係你我可能會考慮20 1.8,1635加28200,3支

因為歐洲夜空值得你帶腳同20 1.8去玩,就算隻腳同201.8唔每日帶出街,都可以放酒店有時夜晚試下玩,1635 f4影星應該唔太夠

1635同28200就日常交替使用同for spare以防有咩意外都有cover到可以用下

我果時去好似係12日,奥地利捷克匈牙利,如果巴打你路線完全唔同就記得要參考埋其他巴打意見先

最緊要係卡同電,電我帶左兩粒,有乜唔掂都可以用尿袋叉下頂下,我A73影raw,128x1,64x2,最後三張都滿哂返黎,所以如果你同我一樣影完先返黎檢查嘅話就要準備定
唔該晒 巴打
我去英國同法國 再諗諗咩配搭好先
呢度多唔多人用35-150?
雖然支24係好值得留,但可惜我既荷包唔容許我咁做
+1
祝旅途愉快
既然知道24岩自己,換左135唔岩自己點算入左135先,玩過真係覺得好過24先放?
因為我本身已經有2470gm2,已經唔會再拎支24出街用,所以先想放左佢入支135
咁放過你啦
咁r4 冇反mon 都接受, 如果真係得80+mp嘅話, r4上吸引力真係唔大嘅
有得去旅行即刻想買鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞